Kásler Miklós miniszter november 10-i keltezésű, hétfőtől érvényes utasítása szerint meg kellett volna nyitnia a Kiskunhalasi Mobil Járványkórháznak, ehhez az eszközök és gépek elegendő mennyiségben rendelkezésre is állnak, a betegek fogadására vonatkozó minisztériumi utasítás azonban egyelőre nem érkezett meg. Ennek oka kizárásos alapon az, hogy egyelőre nincs elég szakember - írta a portál.

A miniszteri utasítás szerint az intézményeknek jelezniük kell az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) felé a humánerőforrás-hiányt, amit központi intézkedésekkel igyekeznek orvosolni. (Az aktuális személyi feltételekről az Okfőnek hetente kell jelentenie az Emmi felé, az első jelentést november 10-én kérte a minisztérium.) A portál forrásai a jelekből ítélve úgy vélik, hogy a halasi járványkórház kapcsán még nem találtak megoldást.

A lap megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) és a Kormányzati Tájékoztatási Központ egyelőre nem reagált.

A miniszteri utasítás szerint az intenzív osztályokon húsz ágy esetén legalább egy szakorvosnak, egy orvosnak és öt ápolónak kell szolgálatot teljesítene egy műszakban, így a 12 órás műszakokkal és alapszintű pihenőidőivel számolva legalább négy műszaknyi embernek kell rendelkezésre állnia, ami húsz ágy esetén minimum négy szakorvost, 4 orvost és 20 szakápolót jelent 20 ágyanként.

Falus Ferenc volt tisztifőorvos és Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a napokban arra figyelmeztetett, hogy ez az orvos/beteg, illetve ápoló/beteg arány veszélyezteti a betegek életét. (Az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése óta több ezren hagyták el az egészségügyet.)

 A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház és mobil járványkórház összesen 96 normál és 11 intenzív covid-ágy üzemeltetésére kötelezett.