A kormánypártok híveinek 82 százaléka elégedett az egészségügyi ellátással, míg az ellenzéki vagy bizonytalan pártválasztók 92 százaléka úgy látja, komoly bajok vannak az ellátórendszerben - idézi a Népszava azt a december közepén végzett felmérést, amelyet a Publicus Intézet és az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciója (S&D) készített a magyar egészségügyi rendszer megítéléséről.

A hazai egészségügy színvonalával összességében csak a kérdezettek harmada elégedett, s ugyanennyien érzik úgy, hogy baj esetén biztonsággal számíthatnak az állami ellátásra. A legkritikusabbak a 30-44 év közöttiek, a diplomások, a megyeszékhelyeken élők és a nem dolgozó aktív korúak. Nagyjából ez a kör úgy látja, hogy az utóbbi években nem javult, sőt inkább romlott az ellátórendszer állapota.

A 29 év alattiak - azaz az orvosokat általában ritkábban felkeresők - között voltak többen azok, akik szerint jobb lett a helyzet az utóbbi években az egészségügyben. A válaszolók kétharmada szerint a betegeknek egyre mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, mert mind több embernek kell magánellátóhoz fordulnia mivel az állami rendszerben nem kapnak megfelelő szolgáltatást. A kérdezettek 71 százalék úgy látja, a járvány megmutatta az egészségügy gyenge pontjait.