A friss járványügyi adatok ismertetésekor Müller Cecília elmondta: a mára elhunytak közül a legfiatalabb áldozat 50, a legidősebb 99 éves volt. A járvány továbbra is velünk van, egész Európában ismételten megnőtt a fertőzöttek száma. Magyarországon túl vagyunk a 2. hullám csúcsán, de továbbra is fontos a védőintézkedések betartása. Lazítani csak akkor lehet, ha a lakosság jelentős része védettséget szerez vagy az oltással, vagy a betegség átvészelésével - tette hozzá a tisztifőorvos.

Tegnap estig 96 101 főt oltottak be. Az egészségügyben a szakellátásban és az alapellátásban dolgozók védőoltása is rendkívül fontos, hiszen egy következő csoport oltásánál számítanak rájuk, amikor a lakosság szélesebb körében tudnak oltóanyagot biztosítani.

Az oltóhelyek folyamatosan működnek, de csak annyit tudunk beadni, amennyi vakcina az országba érkezik - fogalmazott Müller Cecília, megjegyezve, hogy a jelenleg elérhető Pfizer- és Moderna-vakcina hatásmechanizmusa majdnem ugyanaz.

Annak érdekében, hogy rövid idő alatt sokan megkaphassák az oltást, a kormány arról döntött, hogy az EU-s szállításokon túl egyéb beszerzési forrásokat is keresnek, ezek felkutatásával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszert bízták meg a megjelent kormányhatározat szerint. A forrást is biztosítja a magyar kormány - jegyezte meg a tisztifőorvos.

Szavai szerint nagyon jó vélemények érkeznek az oltásokról, a magyar emberek védőoltáspártiak, s ha lesz elég vakcina, a teljes lakosságot gyorsan be tudják oltani.

Csütörtöki statisztika

Mára 1 926 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 347 636 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 066 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 220 304 fő, az aktív fertőzöttek száma 116 266 főre csökkent. 4 689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.