Szomorú hallani a járványügyi adatokat, a rendfenntartói számok alapján sokan megsértik az előírásokat. Mindenkinek egyénként is be kell tartani a szükséges korlátozásokat – mondta Müller Cecília tiszti főorvos.

Nagyon szomorú adat, hogy 302 ember belehalt egy nap leforgása alatt a koronavírusba, noha heroikus küzdelmet folytat mindenki az ellátórendszerben. A brit mutáns rendkívül gyorsan terjed, országos szinte is - mondta Müller.

Mindentől függetlenül marad az oltási terv, ugyanaz a sorrend, amit eddig eldöntött a törzs. Az oltópontok száma bővül, immár buszokkal, mobil oltópontokkal is felkeresik a legkisebb településeket.

Müller ismételten mindenkit arra szólított fel, hogy aki kéri az oltást, az elérhető csatornákon keresztül regisztráljanak.

Egyben aki nem kapott időpontot, ne is menjen oltópontra sorban állni, ez tömegjeleneteket, vírusveszélyt eredményez.

Akik cukorbetegek, és elhízottak, sokkal nagyobb kockázatot viselnek. De ez vonatkozik a dialízisre szoruló, vesebetegségben szenvedőkre is - közölte az országos tisztifőorvos.

Leköptek egy buszvezetőt

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta azt, hogy egy nap leforgása alatt a maszkhasználat miatt 739 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Így már több mint 42 ezer embert büntettek a hatóságok emiatt.

Egy 22 éves budapesti lakos, szlovák állampolgár összeveszett az M3-as metrópótló busz vezetőjével. Az illető leköpte a sofőrt, ellene eljárást indítottak a rendőrök.

A rendőrök egyben 19 napra bezártak egy pécsi fodrászatot, ahol négyen maszk nélkül tartózkodtak. Szintén egy pécsi panzió működtetője tett kihágást, ott vendéget fogadtak, a szolgáltatót hat hónapra bezárták.