Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fokozott figyelemmel kell kísérni az elmúlt napi járványügyi adatokat, mert noha az új fertőzöttek száma nem tér el az eddigitől, az elvégzett tesztek pozitivitási aránya és a kórházi betegek száma is nő - közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Körülöttünk több helyen már a harmadik hullámról beszélnek, a magyar adatok pedig azt mutatják, hogy a második hullám süllyedése megtorpant, nem folyamatos a csökkenés, illetve sok szám nem csökkent tovább és ez némi aggodalomra ad okot - mondta a tisztifőorvos. Ezt támasztják alá az NNK mérései is, a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége több városban stagnál illetve enyhén emelkedésnek indult, ami arra utal, hogy sokan akár tünetmentesen hordozzák a vírust - tette hozzá.

Keddi statisztika

1 079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 378 734 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 249 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 283 282 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 203 főre csökkent. 3792 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 291 396 fő kapott oltást, közülük 110 395 fő már a második oltását is megkapta.

Müller Cecília mindenkit óvatosságra intett és a szabályok fokozott és türelmes betartására kért.

Többféle módon halad tovább az oltási program, a ma érkező Pfizer-vakcinákkal most először a háziorvosok is olthatnak, 1-1 ampullával 5-6 főt. A kapott ampullát nekik már csak az oldószerrel kell feloldani. Arra kérik a háziorvosokat, hogy a kapott listából válasszák ki, azokat akiket behívnak a rendelőbe. Az érintett praxisok rövid időn belül értesítést kapnak erről.

További 560 fővárosi háziorvos 5-5 főt küldhet oltópontokra, ahol a Szputnyik V vakcinával oltják be őket, amelyből egyelőre 2 800 darab áll rendelkezésre. Ezt a vakcinát a krónikus betegséggel nem rendelkezők kapják. Az oltási leirat is hamarosan rendelkezésre áll. Az országban lévő további 20 ezer ember beoltására elegendő Szputnyik-vakcinát még vizsgálja az NNK.

Ugyancsak a háziorvosoknál megkezdődik a 18-60 év közötti, krónikus betegséggel  küzdők beoltása az AstraZeneca -vakcinával, amelyből  2040 praxis kap 1-1 ampullát, amely 10 fő oltására elegendő.

Ezen a héten, csütörtökön érkezik a Pfizer 9. szállítmánya 85410 adaggal, ami 42705 fő beoltására elegendő, és 21600 adag Moderna-vakcinát is várnak.

Ez a hét a háziorvosok oltási tervéről szól - fogalmazott Müller Cecília. A háziorvosok a praxisukban regisztráltak teljes listáját megkapják, nekik kell a különböző csoportoknak megfelelően - kor, egészségi állapot, krónikus betegségek - összeállítani az oltandók listáját. Az AstraZeneca esetében is az az ajánlás, hogy az idősebbekkel kezdjék az oltást, de a krónikus betegség  - szív-érrendszeri, tüdő, vese, daganatos, transzplantált - is fontos tényező - hangsúlyozta a tisztifőorvos, kiemelve, hogy a háziorvos lehetőséget kap a mérlegelésre.

Megjegyezte, az érdeklődők kövessék a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu honlapokat, amelyeken minden információ rendelkezésre fog állni.