Már készülnek a kárlisták. A minisztereknek a kabinet szerdai ülésére beszámolót kell készíteniük arról, hogy várhatóan miként érinti majd a járvány terjedése a hozzájuk tartozó területet.

Először a tartalékhoz nyúlnak

Első körben nyilvánvalóan minden tárca a saját ágazati költségvetési tartalékait fogja felhasználni, majd fokozatosan azokról a területekről vonnak el forrásokat, ahonnan éppen a legkevésbé fáj - mondta egy forrás a Népszavának.

A 2020-as büdzsében a januári induláskor 488 milliárdnyi tartalék volt, ennek zöme az Országvédelmi Alapba került az előre nem látható kockázatokra. Ezen felül még 100 milliárdnyi beruházási tartalékkal és hasonló nagyságrendű költségvetési maradvánnyal is rendelkezik a kormány. Így csak az induló kiadásokra a költségvetés módosítása nélkül 600 milliárdot tud mozgósítani.

Törlölhetik a presztíszberuházásokat

Egy nagyobb gazdaságvédelmi programhoz forrásul szolgálhatnak az uniós pályázati maradványok, amelyek összege mintegy 1000 milliárd forintra rúg.

Ezt követően jöhet a költségvetés átrajzolása, a presztízsberuházások törlése, illetve a hiány emelése, amely újabb 1000 milliárdos mozgásteret jelenthet - írta a napilap.