Miért is ne indíthatnánk úgy újra a gazdaságot, hogy közben gyorsítunk mindent, ami közelebb visz minket jövőbeli céljaink eléréséhez - tette fel a kérdést a jegybankelnök a portálon.

Matolcsy úgy látja, hogy a világgazdaság nem fordul általános válságba, nem kell tartani az 1929-1933-as vagy a 2007-2009-es válságok megismétlődésétől. Kína és Ázsia gyorsan visszapattan, év végére lényegében behozzák az elveszített első félév teljesítményét. Az USA és az angolszász világ nem süllyed kínai, dél-koreai vagy olasz típusú válságba, a második félévben szintén kiheverik az első félév megpróbáltatásait.

Az EU ugyan még befelé megy a válságba, de az év második felében szintén visszatér a korábbi állapotokhoz, ez azonban csak stagnálás közeli teljesítményt jelent majd. Az unió pedig végre ráébred, hogy totálisan elhibázott gazdaságpolitikát követett 2008 után - szól a prognózis.

Eközben Magyarország még befelé tart a nehézségekbe, de jó válságkezeléssel megvédheti a 2020-as évet és megnyerheti 2021-et. A magyar gazdaság immunrendszere ugyanis erős.

  • Egyes szektorok ugyan leállnak vagy jelentősen lassulnak (turizmus, vendéglátás, szállítás), de a gazdaság egésze nem áll le. A következő hónapokban is működnek a közszolgáltatások, az állami vállalatok, a pénzügyi rendszer, az élelmiszeripar, az építőipar, a hazai piacra termelő ágazatok és az exportágazatok zöme is teljesít.
  • Célzott gazdaságvédelmi intézkedésekkel fenntartható az elmúlt évek sikeres növekedési képlete. Ez a dinamikus beruházásokra, bővülő fogyasztásra, fejlett technológia- és tőkeimportra, valamint a két számjegyű hitelbővülésre épülő 2-3 százalékpontos növekedési többlet, az EU-átlaghoz képest.
  • A munkahelyeket a beruházási dinamika, a fogyasztási szint és a hitelezés tarthatja fenn, ezeket költségvetési forrásokból fedezett célzott munkahelyvédelmi programok támogathatják.
  • Minden eldöntött beruházást gyorsítani kell, elsősorban az állami szektorban, de állami ösztönzéssel mindenhol.
  • Gyorsan be kell vezetni egy új lakásépítési programot - a vállalkozói bérlakásprogram pedig már készen van: indítsuk el gyorsan!

Emellett az MNB első embere szerint több területen is gyorsítás kell:

  • a digitális gazdaságra való átállásban az államigazgatásban és a vállalati szektorban egyaránt,
  • az összes zöld programban,
  • új jegybanki programok kellenek a gyorsított hitelkihelyezéshez,
  • az adóadminisztrációban és az engedélyezési eljárásokban.