Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is átesett a koronavíruson, most az ATV-nek beszélt arról, hogyan élte át a betegséget.

Korábban azt hitte, hogy könnyű lefolyással túl lesz rajta, viszont a harmadik napon nagy fájdalmai voltak és láza lett, valamint a gyengeség is jelentkezett nála. A betegség alatt C-vitamint, D-vitamint és B-vitamint is szedett. utóbbit a perifériás idegrendszert érintő fájdalmai miatt. A rektor egyébként az oxigénmérőt ajánlotta, amin le lehet mérni, hogy mennyi az oxigénszaturációnk (a vér oxigénnel való telítettsége).

Ha ez az érték 90 százalék fölött van, akkor nagy baj nincsen

- mondta Merkely.

Elmondta, hogy a fertőzés korai szakaszában tud segíteni a remdesivir, ami félrevezeti a vírus sejtjeinek osztódását. "Figyelni kell a tüneteket és folyamatosan nézni magunkat, mert, ha rosszabbodik az állapot, akkor el kell menni a kórházba, és meg kell kapnia a terápiákat" - tette hozzá. Egy másik gyógyszer, a favipiravir szerinte enyhe, középsúlyos esetekben hatékony. Merkely úgy gondolja, hogy a legfontosabb az időzítés. Problémának látja ebből a szempontból, hogy miután a betegek későn jelentkeznek, kicsit későn kapják meg a szükséges gyógyszert.

A rektor beszélt arról is, hogy korábban teljesen egészséges emberek is megbetegedhetnek annyira, hogy kétoldali tüdőgyulladásuk lesz, és lélegeztetőgépre kerülnek. "Semmiben sem bízhatunk túlságosan" - vélekedett, majd arra bíztatott mindenkit, hogy kerüljék el a megbetegedést, mert senki sem lehet abban biztos, hogy elkerüli a súlyos lefolyást.

Számításai szerint több mint 1,5 millió magyar esett már át a koronavírus-fertőzésen, ez nagyjából 15 százalékot jelent. Ugyanakkor ahhoz, hogy a nyájimmunitás meglegyen 60 százalékra van szükség. "Azt gondolom, hogy nagyjából március-április környékére túl tudunk lenni ezen a járványon" - mondta Merkely Béla.