Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést - olvasható a jegybank honlapján.

A háztartások ideiglenes likviditási zavarának átvészelését segítendő a jegybank elvárja az újonnan kihelyezett személyi hitelek teljes hiteldíjmutatójának (thm) érdemi csökkentését. Az MNB saját hatáskörében is megteszi a szükséges lépéseket.

A banki likviditás növelése mellett a lakáshitelek finanszírozási költségének csökkentése érdekében a jegybank vizsgálja a jelzáloglevél-vásárlási program újraindításának lehetőségét, és átmenetileg enyhíti a jelzáloglevél-finanszírozásra vonatkozó szabályozását.

Ezt akarja az MNB

A koronavírus okozta gazdasági hatások a háztartásokat is negatívan érintik, ideiglenesen befolyásolva lakossági ügyfelek visszafizetési és hitelfelvételi képességét. A helyzet ellensúlyozása, a negatív hatások minimalizálása érdekében az MNB több intézkedés meghozataláról döntött.

 

  • Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel - a vállalati ügyfelekhez hasonlóan - rendeljenek el törlesztési moratóriumot minden lakossági hitelnél, segítve az átmeneti fizetési nehézségek átvészelését. A törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést.
  • Mivel a háztartások a negatív gazdasági események hatására likviditási zavarba kerülhetnek, az MNB elvárja, hogy átmenetileg a bankok a jelenlegi veszélyhelyzet alatt könnyen elérhető, a jelenleginél kedvezőbb árazású személyi hiteleket tegyenek elérhetővé, amelyek teljes hiteldíjmutatója (thm) a jegybanki alapkamat szintjét legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg.
  • A bankok a háztartások likviditási helyzetének javítása érdekében vizsgálják felül az általános hitelezési gyakorlatukat, a hitelkeretek keretösszegét és azok kamatköltségét is.
  • A következő 6 hónapos időszakban az olyan árazási struktúrájú számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött, ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket.
  • A fennálló lakáshiteleknél az MNB felszólítja a bankokat, hogy ajánlják fel a hitelfelvevőknek a kedvezőbb kamatfelár és legalább 5 évre szóló kamatfixálás mellett elérhető minősített fogyasztóbarát lakáshitel (mfl) termékekre való átváltás lehetőségét.
  • A bankok a biztosítókkal együttműködve kínáljanak ügyfeleiknek kedvező költségű, csökkentett jutalékú hiteltörlesztési kockázatokat csökkentő termékeket, kiemelten a munkanélküliség esetére szóló biztosításokat. Elvárt továbbá, hogy a bankok és biztosítók tegyék könnyen elérhetővé ezeket a termékeket úgy, hogy azok a nehéz helyzetbe került fogyasztók számára valós, megfelelő védelmet legyenek képesek nyújtani.

Ezt lép meg maga a jegybank

  • Az MNB monetáris tanácsa a közeljövőben megvizsgálja a jelzáloglevél-vásárlási program újraindításának lehetőségeit. A jelzálogkötvény-piac likviditásának növelése, a hozamok csökkenése olcsóbb, hosszú futamidejű, fix kamatozású forráshoz juttatja a bankrendszert. Az MNB elvárja, hogy ezen forrásköltség-csökkenést a bankok a lakáshitelfelvevő háztartások által fizetendő kamatokban is érvényesítsék.
  • Ezzel párhuzamosan az MNB a Jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató korábban tervezett szigorításától 2020-ban eltekint, és egyúttal engedélyezi a bankok által tulajdonolt jelzáloglevelek mutatóba való teljes beszámítását.

Jöhetnek későb is a gyerekek

Az MNB javasolja a Kormány számára, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a támogatott háztartási hiteleknél is gondolja át, milyen módon biztosítható azok tényleges érvényesíthetősége.

Indokolt a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) és a babaváró hiteleknél is a gyermekvállalásra rendelkezésre álló határidők kitolása - javasolja a jegybank.