A koronavírus-járvány elleni védekezésben kiemelkedő szerepet vállaló honfitársaink áldozatos munkájának elismerése és az irántuk érzett tisztelet kifejezéseként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 10 és 20 forintos forgalmi érmék új emlékváltozatát bocsátotta ki keddtől, a különleges fémpénzek 2- 2 millió példányban kerülnek forgalomba - jelentette be a jegybank.

A tervezett érmekibocsátásról Matolcsy György MNB-elnök először április 7-én tett bejelentés. Majd április 18-án jelent meg a jegybank honlapján a tervezésre szóló pályázati felhívás.

A most kibocsátott 10 és 20 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő, azonos címletű forgalmi érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott címerábrázolást, illetve magyar nőszirom motívumot egy új közös motívum váltja fel.

Az érme szélén található gyöngysorszegélyen belül, felső köriratban a "MAGYARORSZÁG" felirat, lent - egy-egy pont között - a "2020" verési évszám olvasható. A középmezőben - szív alakot formálva - a veszélyhelyzetben helytálló, különböző foglalkozású névtelen hősök sematikus ábrázolása látható, az ábrázolás alatt, két vízszintes sorba tördelve a "TISZTELET A HŐSÖKNEK" felirat olvasható. A szív alakot formáló éremkép méltó módon reprezentálja az egész ország összefogását és plasztikusan fejezi ki az elismerést, megbecsülést - olvasható az MNB közleményében.

Az érmék közös tematikus oldalát a hódmezővásárhelyi Kovács Krisztina grafikus tervezte, akinek terve az érmék tervezésére kiírt nyílt pályázatra beérkezett 345 pályamű közül bizonyult a legjobbnak.

Az érmék a technikai paramétereikben megegyeznek a készpénz-forgalomban használt érmékkel: a 10 forintos érme réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 6,1 gramm, átmérője 24,8 milliméter (mm), peremvastagsága 1,7 mm, széle szaggatottan recézett, míg a 20 forintos érme réz (75 százalék), nikkel (4 százalék) és cink (21 százalék) ötvözetéből készült, súlya 6,9 gramm, átmérője 26,3 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle recézett.

Mindkét forgalmi érme 2020-as emlékváltozata 2-2 millió példányban készül. A jegybank elsődleges célja, hogy ezek az érmék a lakosság minél szélesebb köréhez eljussanak, így a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során lehet majd velük találkozni.

Figyelemmel a nagy gyűjtői érdeklődésre, az új emlékváltozatokat most először gyűjtői célú, MNB feliratos rolnis kiszerelésben is forgalmazza a Magyar Pénzverő Zrt. A korlátozott példányszámú rolnik 50 darab 10 forintos, vagy 50 darab 20 forintos verdefényes forgalmi érme emlékváltozatot tartalmaznak. A rolnikból fejenként és címletenként 1-1 db lesz megvásárolható, a készlet erejéig.