Zökkenőmentesen indult a jelenléti oktatás az iskolákban - mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádiónak. Ezt egyértelmű sikernek tartja a politikus. Továbbra is rendelkezésre áll az oltás, bármikor bárki jelentkezhet érte, de országos oltási kampánynak nem látja értelmét. A  tanévkezdés protokolljában az előző egy-másfél év tapasztalataira építettek.

Ennek részeként a minisztérium érvényben is hagyta a korábbi gyakorlatot, ami a takarításra és az oktatásszervezési lehetőségekre vonatkozik. A koronavírus-járvány miatt elképzelhetők egyedi intézkedések egyes intézményekben, de a magas szintű országos átoltottság miatt egyelőre nem készül a kormány rendszerszintű digitális átállásra, ami a gyermekekkel kénszerűen otthon maradó szülők miatt súlyos gazdasági következményekkel járna.

A tanévkezdésig 185 ezer tanuló vette fel a koronavírus elleni oltást, a múlt héten zárult iskolai oltási kampányban pedig csaknem további 50 ezer köznevelésben és szakképzésben tanuló diák kapta meg a vakcinát. A pedagógusok átoltottsága intézményi átlagban 85-90 százalékos. Ugyanakkor "szárazon tartják a puskaport" a távoktatással kapcsolatban.Testhőmérséklet-mérés, maszk, távolságtartás a tanév első időszakában nem lesz.