Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lassan, akadozva jutnak információhoz a háziorvosok arról kiket kell beoltaniuk és kik kaphatják nem a 80 éven felüliek közül a koronavírus-oltást oltópontokon - írja a Népszava. A háziorvosok egy része már az oltandó páciensek listáját is hiába várta. A kormányzati apparátus a jelek szerint egyelőre a viszonylag kevés vakcina elosztásával sem boldogul.

A tegnapra kialakult káoszról sokat elárul az: Borsodban a háziorvosok a kormányhivatal tisztiorvosától kértek segítséget, kit is kellene oltaniuk, de az illetékes sem rendelkezett erről információval. Később az egyik háziorvos addig kutakodott a világhálón, mígnem rátalált a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján a változásjelentések közé eldugva egy furcsa fájlra. Ez volt az ő listája. A háziorvos tájékoztatta a lista megtalálásáról a tisztiorvost, aki aztán már mint hivatalos tájékoztatást küldte körbe a hozzátartozó praxisoknak az internetese elérési útvonalat.

Komáromi Zoltán budai háziorvosnak 155 olyan páciense van, akinek a kormányzati prioritási lista szerint meg kellene kapnia az oltást. Ám az ő listájára is 66 ember került. Nála több mint 40 reklamált, mert nem is szerepel az oltandók között, pedig valamennyien regisztráltak a kormányzati honlapon az oltásra. Mint azt lapunknak elmondta, ő mind a tíz oltandó páciensét személyesen hívta fel telefonon, elmondta nekik, hogy elvben péntek délelőtt megkaphatják az oltást. Pontos időpontot azonban nem tudott adni, mert még nincs nála az oltóanyag.

Frissítés! Reagált a NEAK

A háziorvosok minden szükséges tájékoztatást megkaptak és megkapnak a regisztrált legidősebbek oltásával kapcsolatban, ezt igazolja az is, hogy a háziorvosok döntő többsége rendben felkészült az oltásra - írta közleményében a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.A NEAK az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően auditált, többszörösen titkosított csatornán, az úgynevezett e-Jelentés programon keresztül kommunikál a háziorvosokkal a TAJ szintű adatok tekintetében. A háziorvosok jól ismerik ezt a hosszú évek óta működő rendszert, hisz havonta több alkalommal is használják a kétirányú kommunikációhoz. A NEAK a vonatkozó jogszabályok alapján nem is közölhetne TAJ szintű adatokat más módon, ezért szürreálisnak tartjuk és visszautasítjuk a cikk által megszólaltatott háziorvos nyilatkozatát a "világhálón keringő sajtpapírokról".
A NEAK által kiküldött tájékoztató levél részletes javasoltakkal és meghatározott oltásszervezési folyamattal kívánta segíteni a háziorvosok példaértékű munkáját.
Amennyiben egy háziorvosnak kérdése merülne fel az oltandó páciensek listájával, vagy bármilyen egyéb, a hatáskörünkbe tartozó kérdéssel kapcsolatban, a NEAK munkatársaihoz fordulhatnak - közölte a NEAK