Ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor nincs olyan vakcina, amivel ne lehetne beoltani az embereket - többek között erről beszélt az ATV műsorában Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője.

Magyarország csak az oltási hajlandóság és az oltott személyek számának növekedésével tudja csak visszaszorítani a járványt- Arra a kérdésre, hogy mikor lehet vége a járványnak, azt mondta: "rá fog menni ez az évünk". Az oltások elindulásával nem lehet megválni a maszkoktól és nem áll minden vissza a régi rendbe.

"Ahogy az oltás erősödése felfelé megy, szépen vissza lehet szorítani a járványügyi intézkedéseket, de ez még idő"

- tette hozzá. A virológus szerint, ha valaki az oltás után elkapja a vírust, nagy esélye van arra, hogy enyhe vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, és nagy esély van arra, hogy nem adja tovább. A kutatásaik alapján azt látják, hogy az enyhe vagy tünetmentes emberek antitest szintje is gyorsan csökken. Jakab elmondta, az oltás hasznos akkor is, ha már valaki átesett a fertőzésen, mert egy sokkal erősebb immunválaszt kaphatunk.

A pécsi-bécsi vakcinafejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy jól haladnak a munkával. A laboratóriumi kísérletek jelentős részét elvégezték, valószínűleg január végén, február elején kezdhetik az állatkísérleteket. Közölte: "Nem ez lesz a pandémia megoldása, de törekszünk arra, hogy ha esetleg visszatér ez a kórokozó, legyen mihez nyúlnunk".