Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor nincs olyan vakcina, amivel ne lehetne beoltani az embereket - többek között erről beszélt az ATV műsorában Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője.

Magyarország csak az oltási hajlandóság és az oltott személyek számának növekedésével tudja csak visszaszorítani a járványt- Arra a kérdésre, hogy mikor lehet vége a járványnak, azt mondta: "rá fog menni ez az évünk". Az oltások elindulásával nem lehet megválni a maszkoktól és nem áll minden vissza a régi rendbe.

"Ahogy az oltás erősödése felfelé megy, szépen vissza lehet szorítani a járványügyi intézkedéseket, de ez még idő"

- tette hozzá. A virológus szerint, ha valaki az oltás után elkapja a vírust, nagy esélye van arra, hogy enyhe vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, és nagy esély van arra, hogy nem adja tovább. A kutatásaik alapján azt látják, hogy az enyhe vagy tünetmentes emberek antitest szintje is gyorsan csökken. Jakab elmondta, az oltás hasznos akkor is, ha már valaki átesett a fertőzésen, mert egy sokkal erősebb immunválaszt kaphatunk.

A pécsi-bécsi vakcinafejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy jól haladnak a munkával. A laboratóriumi kísérletek jelentős részét elvégezték, valószínűleg január végén, február elején kezdhetik az állatkísérleteket. Közölte: "Nem ez lesz a pandémia megoldása, de törekszünk arra, hogy ha esetleg visszatér ez a kórokozó, legyen mihez nyúlnunk".