Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy tempóval halad a beoltás, és 2-3 hét múlva már lehetséges a lazításokon gondolkodni – mondta szokásos közrádiós interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

Egyelőre, így húsvétkor is mindenképp indokolt az óvatosság, a legújabb adatok szerint 24 óra leforgása alatt 260 feletti halottat és 9000 feletti új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok.

A másik oldala az egyenletnek, hogy az április 4-el végződő hét végére  2 365 000, április 13-ra már minden bizonnyal több mint 3 millió lesz a legalább az első oltást felvevők száma, rá egy hétre ez eléri a 3,5 milliót.

A 3,5 milliónál jön a következő lépés, erről jövő pénteken árul el részleteket Orbán.

Jelenleg ott tartunk, hogy kellő mennyiségű vakcina érkezik az országba keleti és nyugati beszállítóktól is. Elképzelhető olyan helyzet is, amikor már több a vakcina, mint a 3,7 millió eddig regisztrált oltakozó.

Orbán szerint fontos szempont, hogy az eddigiekben a 65 év felettiek a más korosztályokhoz mérten sokkal nagyobb arányban vették fel az oltást, azonban az eddig kimaradók meggyőzésére további kampányok kellenek. A regisztrált 65 év felettiek közül a következő napokban a fennmaradó 250 ezer fő is megkapja második oltását.

A mostaninál nagyobb oltakozási hajlandóság eléréshez az lehet szempont, hogy minél többen érzékelik, hogy a vakcina, és a mellé járó igazolás több olyan kedvezményt biztosít, amelyek korábban átlagosak voltak, a Covid-19 ideje alatt viszont megszűntek.

Orbán ezzel arra utalt, hogy záros időn belül esetleg a szállodák és éttermek is újranyithatnak, lehet koncerteket is tartani.

Egyelőre vizsgálják, hogy lehet-e oltani a 16-18 éves korosztályt. Erre a Pfizer vakcinája a nyugati beszámolók szerint alkalmas lehet.

Várhatóan április 14-től áttér a kereskedelmi szektor a négyzetméterre alapozott korlátozásra, hosszabb nyitva tartás mellett. Április 19-től várhatóan az iskolák és az óvodák is megnyithatnak.

Orbán annak a lehetőségét, hogy kötelezővé tegyék a Covid-19 elleni oltást elvetette, mondván ennek minden bizonnyal túl nagy lenne a felnőttek körében a társadalmi elutasítottsága, ahogy még így is sokakat kell győzködni a regisztrációra.