Látom, hogy van bizonytalanság, sokan attól tartanak, hogy az életünket ugyanúgy szigorú korlátozások alá kell vonni, mint tavasszal. Szeretném egyértelművé tenni: ilyenre nem készülünk. A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a közrádióban az Infostart.hu beszámolója szerint.

Eszerint a iskolákból első körben kiszűrik a fertőzötteket, a következő lépésben az osztályt, és csak a legvégső lépés lehet az iskolabezárás. "Jól küzdöttek a szülők, mindig tudtuk, hogy a magyar anyák tigrisek, de szerintem a férfiak is jól vizsgáztak" - tette hozzá Orbán Viktor, hozzátéve: most nem akarják, hogy a szülőknek az iskolabezárások miatt otthon kelljen maradnia.

A járvány miatt kevés szabály lesz, de garantálni kell ezek betartását. Például a kórházi látogatási tilalomnak akár rendőri erővel is érvényt kell szerezni.

A kötelező maszkhasználatot komolyan kell venni, szükség esetén ki kell terjeszteni, következetesen büntetni fogják a szabályszegőket.

Az új döntések nyomán a teszteket rövid időn belül hatósági árassá teszik - mondta a kormányfő. Minden önként jelentkező ingyen kap majd influenzaoltást. Elrendelték a kötelező testhőmérséklet-mérést is az iskolákba való belépéskor.

Tegnap este felhívott Donald Trump amerikai elnök - mondta a magyar kormányfő, és számos ügyről egyeztettek. Az amerikai elnökkel majdnem baráti viszonyban vagyok, amit csinál, az jó Közép-Európának. Személy szerint drukkolok is neki az elnökválasztáson - mondta a politikus.

Korábban azt mondta Orbán Viktor, hogy szeptemberre összeáll egy új gazdaságélénkítő csomag, amiről, mint most kiderült, a következő napokban többször és több helyen fog beszélni.

Budapesten még szerencse, hogy ott van a Tarlós István volt főpolgármester által megtakarított 100 milliárdos összeg, ebből végül majd el fogják költeni azt az 50 millió forintot a taxisokra és az idegenforgalomban dolgozókra - fogalmazott a kormányfő.

A költségvetési hiány nem néz ki jól - az volt a tervem, hogy alacsonyabban tartjuk, de ha így tennénk, megbénulna az ország, tehát kénytelenek vagyunk nagyobb hiánnyal számolni. Ám a magyar gazdaság iránti bizalom rendkívül erős, elsősorban itthon, tehát ha kibocsátunk egy lakossági kötvényt, azt az emberek megveszik, mert bíznak a gazdaság erejében. Van otthon pénz, ezt szeretnénk mozgósítani, cserébe tisztességes kamatot kínálunk a magyar állampapír-tulajdonosoknak - tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint a gazdaságpolitikához szükséges források megvannak és még teremtenek is újakat.