Az orosz vakcina, a Szputnyik V hatósági engedélyezésében részt vevő szakértők hallgatnak arról, hogy kételyeik ellenére miért adta meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a felhasználási engedélyt az oltásra - írja a Népszava. A napilap úgy tudja, az OGYÉI főigazgatója kérte őket arra, hogy ne mondjanak semmit a sajtónak. A hatóság közleményt adott ki az ügyben.

A napilap sajtómunkásainak értékelése szerint a közleményből az derül ki, hogy az OGYÉI nem kívánja a nyilvánosság elé tárni, milyen információk alapján bírálta felül a szakértők kételyeit. Ennek kikényszerítésére jogi lehetőség sincs - mondta Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Magánjogi projektjének vezetője. A jogi fellépéshez kellene egy konkrét ügyfél, akinek az érdekeit sérti a hatóság döntése.

'Miután az OGYÉI politikai nyomás alá került, s ennek egyértelmű bizonyítéka, hogy a szakértők nem hozhatják nyilvánosságra a véleményüket, ragaszkodni kell ahhoz, hogy az orosz vakcinát csak az európai gyógyszerhatóság engedélye után használhassák az oltópontokon - mondta a napilapnak Falus Ferenc egykori tisztifőorvos. Szerinte még az is elképzelhető, hogy az értékelők által felvetett aggályok miatt a gyártási tételek ellenőrzése után az Nemzeti Népegészségügyi Központ, amely három hétig vizsgálja az oltást, nem engedi ki az oltópontokra a vakcinát.

A Népszava információi szerint a következő vakcina, egy kínai termék engedélyezéséhez már formálisan sem lesz szükség a magyar gyógyszerhatóság vizsgálatára. Készül ugyanis egy olyan kormányrendelet-módosítás, amely automatikusan lehetővé teszi egy vakcina vészhelyzeti alkalmazását arra hivatkozva, hogy azt más országokban már használják.