A Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium a koronavírus tavaly tavaszi hazai kirobbanása óta kínál PCR koronavírus-vizsgálatot. A labor eddig 100 ezer feletti tesztet végzett el ez elmúlt hónapok során, melyek 16 százaléka mutatott ki koronavírus-fertőzést a laboratórium közleménye szerint.

Az utóbbi időben megjelent új koronavírus-variánsok világszerte újabb kihívások elé állítják a járvány elleni védekezést, hiszen Európában a korábbinál fertőzőképesebb brit mutáns jelenleg a fertőzöttségi adatok romlását okozza, míg a dél-afrikai variáns csökkentheti a vírussal szembeni védőoltások hatékonyságát.

A Neumann Labs olyan új PCR technológiát vezet be most, mely képes a különböző koronavírus-variánsok kimutatására. Frissen elvégzett koronavírus-vizsgálatai azt mutatják, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei okkal tulajdonítják a járványgörbe utóbbi napokban tapasztalható stagnálását, romlását a brit mutánsnak, hiszen a cég által frissen elvégzett vizsgálatok fele már ezt a variánst mutatta ki a magyar fertőzötteknél.

Az utóbbi időben a koronavírus különböző mutációi kezdtek el terjedni világszerte, melyek átírhatják a járvány elleni védekezés eddigi forgatókönyvét is. Éppen ezért lehet kulcsfontosságú, hogy információnk legyen arról, hogy a koronavírusos-betegeket melyik variáns fertőzte meg - hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

A labor által kifejlesztett új, kombinált PCR teszttel, ezek nagy biztonsággal kimutathatóak. Minden olyan mintát, amiben erős fertőzést találnak, megvizsgálják, hogy a brit variáns vagy egy ahhoz némileg hasonló úgynevezett európai variáns, vagy pedig a dél-afrikai/brazil variáns jelen van-e benne. Mintáik között dél-afrikai/brazil variánst eddig nem találtak. A variáns vizsgálatot az elsődleges PCR pozitív/negatív eredmény után 24 órán belül kapja meg a vizsgálatot kérő.