A statisztikai adatok és az eddigi tudományos kutatások alapján egyértelműen kimutatható, hogy komoly kockázatot rejt az elhízás a koronavírusos megbetegedések kimenetelét illetően - írja a 24.hu  egy a Növekedés portálon megjelent interjú alapján. Egy 400 ezer beteg adatait összegző tanulmány szerint az elhízott betegek 113 százalékkal nagyobb eséllyel kerültek kórházba, 74 százalékkal nagyobb eséllyel kellett intenzív osztályra küldeni őket, és 48 százalékkal nőtt a halálozási esélyük.

Ez az összefüggés nem csak a felnőttekre, hanem a gyermekekre is igaz. Ez utóbbival kapcsolatban hazai és nemzetközi adatok azt mutatják, hogy az intenzív terápiát igénylő gyermekek szinte kizárólag elhízottak voltak. Az Elhízás Világszervezet adatai szerint a koronavírussal összefüggő halálozás tízszer magasabb volt azokban az országokban, ahol a népesség több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott volt.

A koronavírussal összefüggésben, a világon a legnagyobb adatbázissal rendelkező amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói egyenesen arányos összefüggést igazoltak a túlsúly és koronavírus halálozása között. Példaként megemlíthető, hogy Vietnámban volt a legalacsonyabb a koronavírus halálozás, de a világon itt a második legkevesebb a túlsúly gyakorisága. Ezzel szemben az Egyesült Államokban Vietnámhoz képest a 100 ezer lakosra számított halálozás majdnem négyezerszeres volt.