Bár a koronavírus elleni védekezés érdekében hasznos lehet az egészségügyi kapacitások egységbe szervezése, elfogadhatatlan, hogy az állam mindenféle előzetes egyeztetés nélkül maga alá vonta az önkormányzati fenntartású szakrendelőket - mondta a Telexnek Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász, a főváros egészségügyi tanácsadója.

Szerinte a szakrendelők váratlanul végrehajtott "vészhelyzeti államosítása" is arra utal, hogy a kormány elkésett. "Egyik napról a másikra elveszik a szakrendelőket az önkormányzatoktól, amelyek azon kapják magunkat, hogy a kormányzat erőből utasítva, mindennemű jó szándékú partnerséget nélkülözve próbálja menteni az elkésett intézkedések negatív hatását."

Mindettől függetlenül szervezési szempontból nagy szükség lenne régiós területi egészségügyi szervezési központokra. Ezek a centrumok pontos adatokkal rendelkezhetnének az egészségügyi szakszemélyzet számáról vagy a mozgósítható erőforrásokról. Rékassy úgy látja, hogy a kerületi önkormányzatok mindenféle pártpolitikai érdek nélkül szeretnének partnerek lenni a járvány elleni védekezésben.

Az oltási programok megszervezésével nem a koronavírus-betegek ellátásával küszködő kórházakat kellene terhelni, nem a háziorvosoknak kellene telefonos oltásszervezési feladatokat ellátni. Stadionokban, sportlétesítményekben, kulturális közösségi terekben kellene oltópontokat létrehozni - partnerséggel a helyi önkormányzatokkal, amelyek hasznos segítséget tudnának nyújtani a szervezési munkákban, az önkéntesek toborzásában. A védőnők, iskola- és foglalkozás-egészségügyi szolgálatok bevonásával, a magán-egészségügyi szolgáltatók mozgósításával tehermentesíteni tudnák a kórházakat és a háziorvosokat.