A szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjában országos átlagában nincs érdemi változás az elmúlt héthez képest - közölte kedden a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

A magyarországi nagyvárosok többségét stagnáló tendencia jellemzi. A vizsgált budapesti agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), valamint Debrecen, Kaposvár, Miskolc és Nyíregyháza esetében emelkedő tendencia figyelhető meg. További csökkenés Szolnokon és Veszprémben tapasztalható. A mért koncentrációk 10 mintavételi helyen az alacsony, míg 12 helyen a mérsékelt tartományba esnek. 

Forrás: NNK

A szennyvízvizsgálatokat a koronavírus-járvány megjelenése után 2020 tavaszán vezették be, miután több nemzetközi kutatócsoport arra jutott, hogy a koronavírus - SARS-CoV-2 - örökítő anyaga jelen van a fertőzöttek székletében, és így a szennyvízben is. A vírus vízzel, szennyvízzel eddigi eredmények alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településeken. A módszer előnye, hogy a tünetmentes fertőzöttek vírus ürítését is mutatja.