Sok hasznos információ elhangzott a koronavírus-járvány hazai terjedéséről és a védekezésről azon az online konferencián, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére csütörtökön tartottak, amiről a kormány egy rövid közleményen kívül nem adott tájékoztatást. Most felkerült a netre egy kétórás video a konferenciáról (a cikk alján látható). Ezen Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője a 444.hu szerint egy olyan előadást tartott, ami vélhetően az Operatív Törzs napi feladata lenne, de ott hiába várunk erre.

A konferencián elhangzott, hogy a magyarországi járványgörbe egy erősen elfojtott járvány képét mutatja annak köszönhetően, hogy az emberek szigorúan betartják a korlátozásokat, az egymás közötti kontaktusok száma drasztikusan, 70-90 százalékkal csökkent.

A hosszú távú elfojtásnak azonban legalább három nem kívánt következménye van:

  • nem alakul ki a nyájimmunitás,
  • a szigorú korlátozó intézkedések miatt a gazdaság jelentősen lassul, az emberek elveszíthetik a munkájukat, ez is visszahathat később az egészségükre,
  • a karantén-kimerülés és az ezzel járó mentális és egyéb betegségek növekvő terhe.

Az látszik, hogy Magyarországon a vírus leginkább zárt közösségekben, egészségügyi ellátórendszerekhez, illetve szociális intézményekhez köthetően terjed. Oroszi Beatrix számokat is megosztott arról, hogy a fertőzés hogyan terjed: a csütörtöki előadáson elhangzott akkori, 2284 esetszám 30,6 százaléka kötődött kórházi járványhoz vagy az egészségügyi ellátáshoz. 433 ápolt és összesen 266 egészségügyi dolgozó fertőződött meg - írta cikkében a 444.hu. (34 kisebb járványt fedeztek fel összesen 20 kórházban). Szociális otthonokhoz kötődik az esetek 22,7 százaléka (519 fertőzött).

Ha ezeket a zárt közösségekben terjedő járványokat nem nézzük, akkor a közösségi terjedés viszonylag alacsony jelenleg Magyarországon.

Oroszi elismerte, hogy kevés az elvégzett teszt Magyarországon. Az operatív törzs sokadik kérdésre sem akarta elárulni, hogy a feltüntetett tesztek száma ennyi letesztelt embert jelent, vagy ennyi elvégzett vizsgálatot. Most kiderült, hogy az április 20-án jelzett 52 409 tesztet valójában 32 503 főn végezték el - hívta fel a figyelmet a 444.hu cikkében. (Ha ilyen, 62 százalékos aránnyal számolunk, akkor a vasárnap közölt 63,5 ezer darab teszt 39,4 ezer embert érinthetett - de ez egy hozzávetőleges szám, hisz egy emberen 2-4 tesztet is elvégezhetnek a betegsége ideje alatt - a szerk.)

A DK pert indít a kormányzati titkolózás miatt

Míg az Európai országok többségében azt hozzák nyilvánosságra, hogy hány emberen végeztek eddig koronavírus-tesztet, Magyarországon csak az "akkreditált laboratóriumban vizsgált minták számát" tüntetik fel a kormányzati tájékoztató honlapon - írta a Demokratikus Koalíció (DK) vasárnapi közleményében. Hazánkban tehát csak a tesztek száma nyilvános, az nem, hogy valójában hány embert teszteltek koronavírusra. A DK közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. Müller Cecília országos tisztifőorvos megtagadta a válaszadást. A párt pert indít annak érdekében, hogy az Operatív Törzs árulja el, hány emberen végeztek eddig koronavírus-tesztet Magyarországon - írta a DK.

Bővíteni kell a tesztelést

Oroszi Beatrix szerint az ezer lakosra jutó 3,3 letesztelt ember "nem sok, ezzel egyáltalán nem vagyunk a világ élvonalában, és bár a járvány első fázisában ez a tesztelés elég volt, nem ez volt a fő stratégia a járvány megfékezésére, de a továbblépéshez bővíteni kell a tesztelést".

A járványos terjedés folytatódni fog, amikor ismét nő majd a közösségi kontaktusok száma, ezért nem szabad a korlátozó intézkedéseket egyik pillanatról a másikra drasztikusan megszüntetni, csak fokozatosan. A korlátozó intézkedések enyhe lazítása mellett a tesztek számának jelentős növelését javasolják a szakértők. Az így megtalált új fertőzötteket el kell különíteni két hétre. A tesztek számának növelését azzal indokolta Oroszi Beatrix, hogy át kell állni a "tesztelünk, hogy a helyzetet utólag igazoljuk" stratégia helyett a "tesztelünk, hogy a helyzet elébe menjünk" stratégiára.

Továbbá kötelezővé tennék a maszk viselését az egészségeseknél is, ha közösségbe mennek. Hiszen mostanra már bizonyossá vált, hogy a tünetmentesek is fertőzhetnek - írta cikkében a 444-hu.