A Public Health England jelentése szerint bár az oltás nagyban segíti a súlyos megbetegedés kivédését, a fertőzés esélyét is csökkenti ám nem szünteti teljesen meg, így a terjedés akadályozásában a delta variáns esetében kevésbé lehet fékező hatása.

Ez egyelőre indikatív adat, de felhívja a figyelmünket arra, hogy a delta hullámban az oltatlanokat kell leginkább megvédenünk, oltottként is figyelni, hogy ne kapjuk el és ne adjuk tovább a vírust és mindezzel óvjuk az egészségügyi ellátórendszer stabilitását is - írja Facebook-posztjában Kemenesi Gábor.

Ajánlása szerint amint a járványügyi helyzet indokolja - és főleg az ősz közeledtével a zárt terek egyre gyakoribb használatával - a legfontosabb, amit tehetünk:

  • beltéren a maszkviselés, lehetőleg jó minőségű, jó szűrőképességű, megfelelően viselve,
  • zárt terek szellőztetése, mert azok a „jó” és „biztonságos” terek, ahol a légáramlás/légcsere megoldott és folyamatos vagy nagyon gyakori
  • távolságtartás a cseppfertőzés miatt.

Kemenesi  hangsúlyozza: ne feledjük, azért, mert oltottak vagyunk még hordozhatjuk, sőt üríthetjük is a vírust, bár kétségtelen az oltottak hatalmas előnye a súlyos megbetegedés és kórházba kerülés ellen.

A virológus szerint minden bizonnyal érkeznek majd újabb és újabb variánsok, és amennyiben az oltottság ugyanilyen egyenlőtlen mértékben halad a világon mint most, a komolyabb járványgócokból a vakcinált társadalmakra is mind nagyobb kockázatot jelentő variánsok születhetnek majd.

Emlékeztet a svájci sajt modellre, amely nagyon szépen szemlélteti (lásd az ábrán), hogy a sikeres védekezéshez mennyi mindenre van szükség egyszerre. (A lyukakon, azaz a védelem hiányosságain, csak akkor nincs átjárás, ha sok sajtszeletet, azaz sokféle védelmi eszköz helyezünk egymás mögé, így a az egyik hiányosságát egy másik eszköz hatékonysága pótolja.- a szerk.)

Posztját azzal a jó hírrel zárja, hogy a delta hullám is legyőzhető, és egy negyedik ábrát is mellékel azokról a nyugat-európai országokról ahol már sikeresen letörték a járványgörbét. Az ábra jobb oldalán látható a delta variáns százalékos aránya az új esetekben.