Az Európai Unió tagállamaiba januárban összesen 18 millió, februárban 35 millió, márciusban pedig 55 millió dózis koronavírus elleni oltóanyag érkezik. Az év második negyedévében viszont már összesen 300 millió dózis érkezhet - tudta meg az Euronews uniós forrásokból.

A számok alapján úgy tűnik, az idei első negyedévben mindenképpen hiány lesz az oltóanyagból, hiszen az áprilisig érkező 108 millió dózis csak 54 millió ember számára elég.

Lényegesen javul majd a helyzet április és július között a 300 millió darab oltóanyag beérkezésével. Azonban ez sem lesz elég ahhoz, hogy júliusig elérjék a nyájimmunitást az uniós beszerzésekkel. Addigra a 447 millió lakosú unióban 204 millió ember beoltásához elegendő vakcina lesz a tervek szerint. Ez a szám abban az esetben lehet magasabb, ha addig jóváhagyják és nagy tételben szállítani tud a Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen, , de akkor sem éri el a 70 százalékot, ha csak a felnőtt lakosságot veszik figyelembe.

Korábban az Európai Bizottság tervében az szerepelt, hogy a nyár végéig szeretnék elérni azt, hogy a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltsák. Ez viszont valószínűleg teljesíthető lesz, ha a mostani számokat tartani tudják a gyártók.