A szakszógyógyszerész szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) oldalán megjelent talányos hír azt sejteti, hogy zavar támadt az oltási fegyelemben az oltások közötti időtartamok betartásával, egyazon vakcina alkalmazásával (tehát előfordulhattak kevert alkalmazások), továbbá a Sputnik V esetében előfordulhattak fordított sorrendben való beadások. Esetenként gondok lehetnek abból is, hogy az emberek nem veszik fel a második oltást.

A hatóság a honlapján megjelent hír szerint április 9-án hívja fel a figyelmet az oltási rend maradéktalan és előírás szerinti betartására.

Azt írják:

"A lakosság oltási biztonságának érdekében kérjük az oltóorvosokat, hogy a COVID-19 vakcinákat minden esetben az alkalmazási előírásnak megfelelően használják fel. Az adott oltóanyag használata során legyenek különös tekintettel a két oltás közötti időkülönbségre, a Szputnyik V orosz vakcina esetében pedig ezen felül az első oltás – második oltás sorrendjére is.

Nyomatékosan kérjük, hogy a két oltásból álló sorozat esetében mindkét alkalommal ugyanazt a vakcinát használják. Az első oltakozás során tájékoztatással segítsék elő, hogy az oltakozók a második oltásra is megjelenjenek.

Az oltási rend szigorú betartására azért van szükség, hogy a magyar lakosság a COVID-19 vakcinák által elérhető legnagyobb védelemben részesüljenek.