A kollégák nem tudják pontosan, hogy hogyan kell jelentkezni, még nem érzik a szervezettséget- jelentette ki az ATV Startban Kincses Gyula, aki  jelentkezett már oltásra de még nem kapta meg.

Az oltási hajlandóságon Kincses szerint több információval lehetne javítani, elmagyarázva azt, hogy míg az oltás kockázata, szövődménye teoretikus, a vírusé nem. A MOK nem ért egyet azzal, hogy aki nem oltatja be magát, annak ki kelljen fizetnie az ellátási költséget.

A közzétett oltási tervből Kincses hiányolja a gyakorlati kivitelezést, ez így csak egy prioritási lista, ráadásul a kormány sem tudja milyen ütemben fognak érkezni a vakcinák, hiszen globális hiány van belőle.

Reménye szerint a 60 éven felüli veszélyeztetett személyeket előreveszik, a pedagógusoknál is vannak, akik kifejezetten veszélyeztettek, őket kellene oltani hamarabb, viszont egy fiatalabb pedagógust hátrébb lehet sorolni. Nem abc-szerint, hanem veszélyeztetettség szerint kell oltani - szögezte le az orvos.

Ha a Pfizer-BioNTech oltóanyaga lesz a meghatározó, akkor a tárolás miatt az oltópontok jöhetnek szóba. A prioritások kijelölésénél a háziorvosokat nem szabad kihagyni, ők tudják, hogy a saját körzetükben kik a veszélyeztetettek.

Olyan verseny indult meg a gyártók között, hogy a kockázati csoportok beoltására elegendőek lesznek a vakcinák, a nyájimmunitás eléréséhez viszont nem lesz elég.

A járványgörbénél úgy vélte, nem tudni még, hogy a karácsonyi-szilveszteri időszak változtat-e a kedvező trenden, ha így folytatódik a görbe, mint eddig, akkor lazíthatunk január 11-e után- mondta Kincses, de azt is megjegyezte, hogy két napból nem lehet tendenciát levonni.

Az új mutációról azt mondta, több esetet hoz ugyan, de nem súlyosabbakat, s mivel bármikor megjelenhet Magyarországon, a lezárásokat nem lehet feloldani.