Az IDEA Intézet felemérése január végén azt a kérdéskört vizsgálta, hogy a választópolgárok tervezik-e, hogy regisztrálják magukat a vakcinainfo.gov.hu oldalon, ha ezt még nem tették meg.

A kormánypártok támogatóinak többsége (41 százaléka) már regisztrált az oltásra, vagy tervezi, hogy ezt hamarosan megteszi (24 százalék). A Fidesz-KDNP támogatói körében relatíve magasnak mondható azoknak az aránya (19 százalék), akik nem regisztráltak, vagy több hónapja tartó kormányzati kampány után se döntötték el (16 százalék), hogy megadják-e adataikat a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az általában fegyelmezett kormánypárti szavazók politikai azonosulása a megszokott mértékhez képest alacsonyabbnak tekinthető, ami azt jelezheti, hogy a vakcinákkal kapcsolatos félelmeket és kétségeket még a saját szavazói körében se sikerült teljes mértékben eloszlatnia a Fidesz-KDNP-nek - írja elemzésében a közvéleménykutató.

A regisztrációra való törekvés az ellenzéki szavazók körében pont fordított, mint a kormánypártokat támogatók esetében. Negyvenhat százalékuk nem tervezi, hogy regisztrál a vakcinainfo oldalán, és csak 20 százalékuk tette meg az adatfelvétel időpontjáig. Mindez annak tükrében érdekes, hogy az ellenzéki pártok intenzív kampányt indítottak az oltás érdekében.

Az ellenzéki pártválasztók 17 százaléka tervezi a regisztrációt, ami alacsonyabb a kormánypárti szavazók szándékainál.

Érdemes megjegyezni, hogy a pártot nem választok véleménye jobban hasonlít az ellenzéki pártok támogatói hozzáállásához, hiszen 49 százalékuk nem tervezi, hogy regisztrálna a kormányzati oldalon és csak 19 százalék tette már meg ezt a lépést - olvasható az elemzésben.

Összességében a választókorú népesség mintegy negyede (26 százaléka) saját bevallása szerint már regisztrált, és 18 százaléka tervezi az oltásra való jelentkezést. A döntést eddig nem hozok aránya 17 százalék.

A kormánypárti szavazók nem az adatvédelem miatt aggódnak

A kormánypárti szavazók körében még a 10 százalékot se éri azok aránya, akik féltenék az adataikat a regisztrációkor. Mindez azt is jelentheti, hogy a Fidesz-KDNP szavazói közül a regisztrációt elutasító vagy arról nem döntők nem a regisztráció esetleges adatkezelési megbízhatatlansága miatt, hanem a vakcinákra vonatkozó információk bizonytalansága okán nem döntöttek a regisztráció mellett.

Ezzel szemben az ellenzéki pártok szavazóinak közel kétharmada tart az adatszolgáltatás következményeitől (38 százaléka tart, 26 százaléka pedig különösen tart tőle). A háttérben meghúzódhatnak azok a félelmek, amelyek az elmúlt években az ellenzéki nyilvánosságban jelentek meg a kormányzati adatgyűjtés átláthatatlanságával kapcsolatban.

A pártot nem választók is megosztottak a kérdésben. Jelentős részük tart (26 százalék) vagy különösen tart egy ilyen kockázattól (15 százalék), de 30 százalékuk egyáltalán nem vagy inkább nem tart (11 százalék) egy ilyen kockázattól.

A kutatásról

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. január 22 - január 26. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.