A klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet az iratok szerint - vetette fel több, az OGYÉI által az engedélyezéshez felkért szakértő a napilap értesülései szerint. Volt, aki azt nehezményezte, hogy a gyártás ellenőrzéséhez mindössze néhány órát kaptak. Őket - azzal próbálták nyugtatni, hogy több időt kapnak majd erre a szakértők, igaz, ezt az ígéretet nem sokkal az engedélyezés előtt tették.

A 444 és a Telex elsőként számolt be arról, hogy a Szputnyik V vakcina engedélyét az OGYÉI a szakértők negatív véleménye dacára hagyta jóvá, ami meglepte a felkért specialistákat. Ők ugyanis még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna - olvasható a napilap cikkében.

Az OGYÉI főigazgatója a felkért tanácsadók aggályainak tisztázása előtt, azokat lényegében eltagadva állította, hogy az orosz vakcina dokumentációja megfelelő, s a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy "világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban - különösen az orosz vakcina kapcsán - a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik."

Az engedély kiadása után volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző a testületből, de aggályait nem kívánta a nyilvánossággal megosztani.

Egyelőre az OGYÉI sem válaszolt a lapnak az engedélyezéssel kapcsolatos kérdéseire.