Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába álltak millió számra a felhasználatlan vakcinák itthon a kormánynál, az oltások megszervezése nem sikerült túl jól. A szervezést az amúgy is sokszorosan leterhelt háziorvosokra bízta az állam. Érdemi zavarok támadtak az oltópontokra irányított emberek beoltásával is, "adatszinkronizációs problémák" miatt összevissza küldözgették az sms-eket.

Áprilisra a járvány helyzetétől teljesen függetlenül, csak az oltási számokra fókuszálva jelentette be a kormány a nyitást - emlékeztet a portál.

"Amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor jutunk el oda, hogy minden 65 év fölötti regisztrált, saját magát regisztrált ember be van oltva"

- érvelt például a miniszterelnök március 19-én.

A 2,5 milliós számot egy erkölcsi törvény jelölte ki a kormánynak. Amit azzal indokoltak, hogy ha legalább egy oltást kapnak a 65 év felettiek, onnantól a kormány szerint ez a csoport rögtön kikerül a "közvetlen életveszélyből". Ők ugyanis veszélyeztetettebbek, mint a fiatalabbak.

"A 2,5 milliót pedig egy erkölcsi törvény jelölte ki a számunkra, ugyanis nem szabad addig újraindítani az országot, amíg a leginkább életveszélyben lévők nem kapták meg az oltást, vagyis nem kerültek ki a közvetlen életveszélyes helyzetből. Ez a 65 év fölöttieket jelenti..."

- mondta el például Orbán Viktor március 31-én a köztévében.

Gyorsan változott az erkölcsi törvény

Április 6-án, kedden meglett a 2,5 millió legalább egy oltást kapott állampolgár, és másnap jöttek is az enyhítések, noha a regisztrált idősek beoltása nem sikerült.

Orbán Viktor április 2-i beszédéből az derült ki, hogy a 65 évesnél idősebbek 81 százaléka kapott legalább egy oltást addig, így már csak 250 ezer ilyen érintett van hátra, ami azt jelenti, hogy akkorra 1,315 millió 65 évesnél idősebb regisztrált volt.

E korosztályból szinte mindenki regisztrálhatott már négy hónap alatt, aki akart. Hiszen nagyjából 1,9 millió 65 évnél idősebb ember él Magyarországon, az Ipsos friss felmérései alapján azt is tudhatjuk, hogy majdnem pont ennek korosztálynak a 28-29 százaléka pedig stabilan oltásellenes.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter ennek ellenére azt közölte csütörtökön, hogy a regisztrált 65 év felettieknél 86-87 százalék a beoltottak aránya, ami a korábbi számok alapján 170-180 ezer idősebb embert jelenthet. Korábban pedig nem volt szó arról, hogy azok az idősek kikerülnek az erkölcsi törvény hatálya alól - olvasható a portál cikkében.

A legidősebbeket engedhettük el

Az uniós járványügyi hivatalnak (ECDC) küldött adatok alapján az látszik, hogy Magyarországon a legidősebbeknek, a 80 év felettieknek lényegesen kevésbé sikerült legalább egy oltást adni, noha hivatalosan a magyar oltási prioritási listán az elsők közt szerepeltek, 90 évtől lefelé életkori kategóriánként és a krónikus betegségeik súlyosságtól függően.

Az ECDC adataiból azt is tudhatjuk, hogy a legidősebbek oltási üteme március folyamán egyre csak lassult.