Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A KSH a 2020. november 30-val kezdődő héttől méri az oltási hajlandóságot, ami a mérés kezdete óta jelentősen megnőtt. Míg a felmérés első hetében a válaszadók 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés tizedik hetében (a 2021. február 1-jével kezdődő héten) már a megkérdezettek 38 százaléka.

Ez utóbbi héten a válaszadók 26 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36 százalékkal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint a vakcina tényleges beérkezése az országba - írja a KSH.

Az oltási hajlandóság hetek óta tartó emelkedése mindazonáltal február első hetében  csökkenésbe fordult. Míg az előző héten a válaszolók közel 40 százalék mondta biztosra, hogy beoltatná magát, ezen héten 38 százalék vélekedett így, aminek hátterében a KSH szerint főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat. A bizonytalanok aránya mindeközben 27 százalékról 28 százalékra emelkedett.

Az előző héthez képest a hajlandóság a fiatalok esetében javult, a többi korosztályban romlott, leginkább az 55-64 évesek körében. Iskolai végzettség szerint az érettségivel rendelkezők és a felsőfokú végzettségűek lettek bizonytalanabbak.

A felmérés szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja.

A felmérés tizedik hetében a megkérdezettek

  • 81 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma,
  • 77 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek,
  • 76 százalékát a kormányzati kommunikáció,
  • 66 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják,
  • 53 százalék egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

Az oltás felvételét legnagyobb arányban a 64 év felettiek (60 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (49 százalék) tervezik. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

A felmérés grafikonja itt láthatók.