Március 15-re több magánszemély gyülekezésre hívja a lakosságot. A gyülekezés és annak szervezése is, valamint a helyszínén való tartózkodás nemcsak az egészségünket veszélyezteti, hanem továbbra is tilos - hívta fel a figyelmet Kiss Róbert alezredes az operatív törzs tájékoztatóján.

Sajnos újabb rekordot döntött az új esetek száma Magyarországon, harmadik hullám kezdete óta megduplázódott a kórház kezelésre és megháromszorozódott a lélegeztetőgépre szorulók száma - mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője. A növekvő esetszámot a brit mutáció okozza - hangsúlyozta.

A fertőzöttek leggyakrabban a 20-69 éves korosztályba tartoznak, az átlagéletkoruk 46 év.

Pénteki statisztika

9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 346 904 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 134 652 főre emelkedett. 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen

Folyamatosan zajlik az oltás, eddig 1,230 millió embert immunizáltak, közülük  351 694 fő kapta meg a vakcina második adagját is.

Ezen a héten az operatív törzs azt kérte a háziorvosoktól, hogy a 60 éven felüliekkel folytassák az oltási programot, őket a körzetekben AstraZenecával oltják, a kórházi oltópontokon Pfizer és Szputnyik vakcina érhető el. Az oltás a hosszú hétvégén is zajlik - erősítette meg Galgóczi Ágnes.

Az európai gyógyszerhatóság (EMA) a héten újabb vakcinát engedélyezett, a Johnson and Johnson leányvállalatának, a Janssennek az egyadagos  vakcináját 18 év felettiek számára. Az osztályvezető elmondta, Magyarország ebből a vakcinából 4,36 millió adagot kötött le, reményeik szerint hamarosan megérkeznek az első szállítmányok.

Az új vakcina egyetlen adagja elég az immunitás kialakításához, tárolása és szállítása mínusz 20 fokot igényel, ezen két évig tárolható. Kiolvasztás után normál hűtőben tartható 2-8 fok között  3 hónapig. Technológiája hasonló az AstraZeneca és Szputnyik technológiájához, egy ártalmatlanított vírussal juttatták be a szervezetbe a tüskefehérje genetikai információját.

Az USA-ban március eleje óta alkalmazzák, a tapasztalatok szerint enyhe oltási reakciók ezután a vakcina után is jelentkezhetnek.

Az EU eredetileg 200 millió adagot kötött le ebből a vakcinából 2021-re.

Kérdésekre válaszolva elhangzott még:

Március 9. óta kiugróan magas a maszkhasználattal kapcsolatos szabályszegés.

A brit mutáció ellen ugyanúgy kell védekezni, mint eddig: a tömeg kerülése, maszkviselés, távolságtartás, kézmosás, vírusölő fertőtlenítők használata ajánlott.

AstraZenecával kapcsolatban az operatív törzs az EMA ajánlását tartja mérvadónak. Az európai gyógyszerhatóság kijelentette, hogy a vakcina hatékony és biztonságos. Magyarországon is már több százezer embert beoltottak vele, az előnyei meghaladják a kockázatokat.