Tovább folytatódik az oltási program Magyarországon, ehhez már öt oltóanyag áll rendelkezésre. Megérkezett a Pfizer e heti, 102 960 adagos szállítmányának egy része, valamint 550 ezer adag kínai vakcina. A Pfizer szállítmány második adagját holnapra várják - közölte ma az operatív törzs tájékoztatóján a már ismert járványügyi adatok elismétlését követően Galgóczi Ágnes, az NNK osztályvezetője.

Az 550 ezer adag kínai vakcinát háziorvosi rendelőkben való felhasználására szánják, amint az NNK elvégzi rajtuk a szükséges vizsgálatokat és kiadja az engedélyt.

Az e heti oltási terv szerint a regisztrált legidősebbeket oltják az oltópontokon Pfizer és Szputnyik vakcinákkal, a 60 alatti krónikus betegeket pedig a háziorvosi rendelőkben AstraZeneca vakcinával.

Keddi statisztika

823 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 389 622 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 837 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 298 773 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 012 főre csökkent. 3979 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen.

Folytatódik az oltás a szociális intézményekben és az eddig kimaradt egészségügyi dolgozók körében is - mondta az osztályvezető, arra kérve mindenkit, hogy az oltásokról csak megbízható forrásokból tájékozódjanak.

Arra a kérdésre, hogy az influenzaoltás után allergiás reakciókat mutatóknak kell-e előzetesen konzultálniuk a háziorvossal az oltásról Galgóczi azt felelte, hogy az oltóorvos mindenképpen kikérdezi az oltandó személyt, őt tájékoztatni kell minden olyan tényezőről, ami befolyásolhatja az oltást.

Tisztázta, hogy a hivatalos magánlaborokban készült PCR-tesztek eredményeiről jelentést kell tenni.