Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A magyarországi átoltottság 54 százalék szemben az uniós 39 százalékos átlaggal. A regisztráltak 92 százaléka már  felvette az oltást, a regisztrált 60 év felettiek 96 százaléka, az aktív korúak 90 százaléka, a 18 év alattiak 83 százaléka be van oltva. A 16 év alattiak oltásáról később születik döntés - mondta a tájékoztatón György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője.

Miután tömege oltásra a jövőben nem lesz szükség, a kórházakban, szakrendelőkben kevesebb oltópont is elég lesz a 2 körös oltások után. A vakcinákból folyamatos az utánpótlás, a megrendelt Sinopharm már megérkezett, a Pfizer stabilan, hetente szállít, így folyamatosan el tudják látni a kórházakat és az oltópontokat.

A háziorvosoknál jelenleg Sinopharm, Pfizer, Janssen és Moderna vakcinákkal oltanak, AstraZenecáva második körös oltást adnak, első körös oltást ebből az oltóanyagból későbbi szálíltmányok tesznek lehetővé - részletezte György István.

A továbbiakban érkezik még 6,5 millió adag Pfizer, Moderna 1 millió, Janssen 4 millió , AstraZeneca  5 millió adag. A keleti vakcinákból már megérkezett az összes megrendelt mennyiség.

A határon túliak oltása kapcsán az államtitkár áttért a Trianoni békeszerződés 101. évfordulójára, és így folytatta a járványügyi tájékoztatást:

“Szeretném hangsúlyozni, hogy a baloldallal ellentétben a nemzeti kormány a megalakulásának első percétől kezdve a nemzet elválaszthatatlan részének tekinti a külhoni magyarságot. Magyarország kormánya nevében üzenem nekik, hogy most is számíthatnak ránk”

Majd kijelentette, hogy nem szeretne belemenni a pártpolitikába, ám aztán hozzátette, hogy mégis kénytelen, és neki is állt gyurcsányozni.

Pénteki statisztika

269 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 805 571 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 26 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 818 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 711 105 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 64 648 főre csökkent. 702 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen

Letörtük a járvány 3. hullámát, az éberségünk azonban nem múlik, folyamatosan figyelemmel kísérjük a nemzetközi helyzetet és a variánsokat - tette hozzá Galgóczi Ágnes, az NNK osztályvezetője a más ismert járványügyi adatok elismétlését követően.

Eddig három betegnél mutattak ki indiai variánst, közülük egy került kórházba. A vele foglalkozó 119 főnél (!) PCR tesztet végeztek,  33 fő kivételével mindenkinek megvan az eredménye, ami negatív. Ez azt jelenti, hogy az oltás a variáns ellen is véd - hangsúlyozta Galgóczi. 

Elmondta azt is, hogy július 1-től tarthatók ottalvós táborok.