Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden készen áll a hétfői érettségi elkezdésére, ezúttal is csak írásbeli vizsgákra kerül sor, a már bevált óvintézkedések mellett. A következő hetekben 1159 helyszínen 11750 diák érettségizik. Egy teremben maximum 10 vizsgázó tartózkodhat egyszerre, legalább másfél méteres távolságot tartva egymástól. A vizsgán a diákoknak ajánlott, a tanároknak kötelező a maszk viselése - mondta Maruzsa Zoltán.

A vizsgák magyar nyelvvel és irodalommal kezdődnek május 3-án, reggel 9-kor. Május 4-én matematikából, május 5-én történelemből, május 6-án angolból, 7-én németből vizsgáznak a diákok. Az emelt szintű nyelvi szóbeliket június 3-10. között, a középszintű vizsgát június 14-25 között szervezik.

Az államtitkár elmondta még, hogy az április 19-i iskolanyitás során az alsósok 75, az óvodások 60 százaléka tért vissza a jelenléti oktatásba, azóta ezek az arányok 78 és 68 százalékra nőttek.

Csütörtöki statisztika

2584 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 776 983 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 186 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 358 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 503 697 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 245 928 főre csökkent. 5554 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország lakosainak 39 százaléka beoltott, ez rendkívüli mértékben segíti a pandémiából való kilábalást - kezdte tájékoztatóját Müller Cecília. Folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, most már kijelenthető, hogy vakcinabőség van, csak rajtunk múlik, hogy felvegyük az oltást - tette hozzá.

Kijelentette, a kedvező adatoknak köszönhetően lehetővé váltak az újraindítás újabb lépései: visszavezették a népegészségügyi szűrővizsgálatokat, hétfőtől újraindulnak az egynapos sebészeti beavatkozások, amikhez időpontot kell foglalni.

Egy éve függesztettük fel a szakosított szociális intézményekben a látogatást és rendeltek el intézményelhagyási tilalmat, amely intézkedéseket ma visszavonom, és ez azonnal hatályba is lép - közölte Müller Cecília, hozzátéve, hogy az látogathatja idős rokonát az intézményben, aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik, a 18 év alatti gyerekét is magával viheti a látogatásra.

Védettségi igazolvány nélkül erre nincs lehetőség - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a kapcsolattartási lehetőséget továbbra is biztosítani kell. A tisztifőorvos feloldja az intézményelhagyási tilalmat is. Aki oltási igazolvánnyal rendelkezik, korlátlanul elhagyhatja az intézményt és vissza is térhet oda, akinek nincs védettségi kártyája és a  távozása meghaladja a 72 órát, az csak negatív antigén teszttel mehet vissza.