Eddig 336 297 főt  oltottak be, 129 339 fő már a második adagot is megkapta, ami azt jelenti, hogy a lakosság 4,7 százaléka kapott már oltást. A heti oltási tervet mind az adott héten érkező vakcinákhoz igazítják - mondta az operatív törzs mai tájékoztatóján György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője.

A szállításokból rendelkezésre álló mennyiség és a szállítások ütemezése azt nem teszi lehetővé, hogy az oltóhelyeken többféle vakcinából lehessen választani, erre egyetlen uniós tagállamban sincs lehetőség - hangsúlyozta az államtitkár.

Kifejtette, a választás szabadsága kétszeresen is biztosított: egyrészt az oltás önkéntes, másrészt aki él a lehetőséggel, eldöntheti hogy az oltási ütemezésben a számára az adott helyen felajánlott vakcinát elfogadja -e vagy sem.

Már az értesítésekor mindenki megtudja, hogy a számára kijelölt helyen és időpontban milyen vakcinát kaphat. Aki ezt nem fogadja el, az mindaddig a listán marad, amíg olyan oltóhelyre nem hívják, ahol az általa elfogadott vakcinával oltanak.

Mindenki, aki regisztrált, sorra fog kerülni. Jó hír, hogy egyre több oltóanyag érkezik, de a háziorvosok még mindig csak heti 1-2 ampullányi, 10-13 ember oltására elegendő vakcinát kaphatnak - mondta György István.

A negyedik körnél tartunk

Az oltási terv negyedik körénél tartunk, múlt csütörtökön elkezdődött a 60 évnél fiatalabb, krónikus betegek oltása. Álhír, hogy a 60-70 év közöttiek kimaradnak, csupán arról van szól,hogy a legidősebb oltása mellett az AstraZeneca érkezése miatt meg kellett nyitni egy másik korosztályt is. Annak az alkalmazási útmutatójában ugyanis a 18-60 éves korosztály szerepel célcsoportként  - hangsúlyozta az államtitkár.

A múlt héten ebből 2 ezer háziorvos kapott 1-1 ampullát, amiből 10-10 embert tudnak beoltani.

Ezen a héten Pfizerrel és Szputnyikkal folytatódik a legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon, ahova a háziorvosok 8-8 főt szervezhetnek. A keddi Pfizer-szállítmányból  40 ezer adag jut erre a célra, a maradék több mint 11 ezer adaggal a valamilyen ok miatt eddig kimaradt egészségügyi dolgozókat oltják be.

A kórházi oltópontokra 20 ezer adag Szputnyik-vakcinát küldenek, ezúttal a megyei kórházak is ellátják. A háziorvosok erre a vakcinára 4-4 főt szervezhetnek a 60 év feletti, bizonyos krónikus betegséggel nem rendelkező regisztrált pácienseikből. Emellett folytatják a 60 alatti, krónikus betegeik oltását az AstraZeneca vakcinával.

Dönthet a háziorvos, kit olt előbb

A vakcinák e heti elosztásánál arra törekszünk, hogy elsősorban azok a háziorvosok kapjanak, akik a múlt héten kimaradtak. Az AstraZeneca oltásnál a háziorvosok erős szabadságot kapnak arra nézve, hogy kortól függetlenül kinek az immunizálását látják sürgetőbbnek - mondta György István.

Az idősotthonokban is folytatódik az oltás a Moderna-vakcinával és a Pfizerrel is.

Számításai szerint az előttünk álló héten 60 ezer idős ember oltására kerülhet sor kórházi oltóponton, közel 23 ezer 60 alatti páciensére a házorvosoknál, illetve több mint 5 ezer idősotthonban lakó és dolgozó kaphat Moderna-vakcinát. További mintegy 70 ezer idős kaphatja meg a második körös oltását a bentlakásos intézményekben. Ezzel a héten az eddigi legtöbb oltásra kerülhet sor.

A héten érkező Sinopharm vakcinaszállítmányt csak akkor kezdik el felhasználni, ha az NNK elvégezte a szükséges vizsgálatokat.

Az oltási programba összesen 102 kórházat, 120 szakrendelőt és 5004 háziorvosi rendelőt vontak be.

A mutáció miatt romlanak az adatok

Európa-szerte romlanak a járványügyi adatok, így Magyarországon is annak vagyunk tanúi, hogy két hónapos folyamatos csökkenés után az elmúlt két hétben nőtt a fertőzöttek és a halottak száma.  Valószínű, hogy a koronavírus nagyfokú mutációs képességnek köszönhetően többféle mutáció is elindult a világban - kezdte mai tájékoztatóját Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A legtöbbet emlegetett brit mutáció jelenlétét Magyarországon 69 esetben azonosították, 35 további vizsgálat is folyamatban van, amelynek az eredménye holnapra várható. A mutáció megváltoztatja a vírus tulajdonságait, aminek a fertőzőképesség és a vakcinák hatásossága miatt van jelentősége - tette hozzá.

Magyarországon már 5 vakcinát  engedélyezett a gyógyszerhatóság - Pfizer, Moderna, Szputnyik, AstraZeneca, Sinopharm. A héten Szputnyikból 50 ezer, Pfizerből 51480, Sinopharmból  275 ezer fő beoltására elegendő mennyiségű vakcina érkezik, ezek szétosztása óriási logisztikai feladat.

Az a cél, hogy amint a vakcinák rendelkezésre állnak, eloltásra kerüljenek és minél több állampolgár kerüljön védett státuszba - fogalmazott Müller Cecília. Az oltási terv szerint a legesendőbbeket védik meg első körben, majd fokozatosan mindenkit.

A vakcinák különbözőségéből adódik, hogy különböző csoportokat kezdenek el oltani, ez pontosan megfelel az oltási tervnek - hangsúlyozta.

Azt a csoportot tudjuk megszólítani, amire az alkalmazási előírat szerint az adott vakcina alkalmas

- mondta a tisztifőorvos.

Hétfői statisztika

1337 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 388 799 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 46 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 752 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 298 008 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 039 főre csökkent. 3883 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 314-en vannak lélegeztetőgépen.

A várhatóan holnap érkező kínai vakcináról elmondta, az előállítása hasonló ahhoz, amit itthon is fejlesztenek. Ez régi, bevált, ismert technológia, ami tartalmazza a teljes vírust elölt, inaktivált formában, ami betegséget nem tud okozni,de kiváltja a teljes immunreakciót. Érkezése után az NNK laborban azonnal megkezdődik a felszabadító vizsgálat, amit minden gyártási tétel esetében elvégeznek. Müller kiemelte,  bízik benne hogy minél előbb rendelkezésre tudják bocsátani, ami azért is nagy jelentőségű, mert ennek a kezelés sokkal egyszerűbb - 2-8 fokon tárolható - mint a Pfizer, vagy a Szputnyik tárolása. A háziorvosok az influenzaoltáshoz hasonlóan tudják felhasználni.

Az információk szerint tűvel ellátott, egy adagos fecskendőbe töltött kiszerelésben érkezik, ezért az oltás beadása is egyszerű.

Minden vakcina jó, ami segít megelőzni a betegséget illetve annak súlyos, szövődményes formáját, vagy a halálos kimenetelt - erősítette met a tisztifőorvos. Kizárólag akkor kell gondolkodni, hogy mely vakcinát válasszon valaki, ha orvosi indikáció, betegség , egészségi állapot, esetleg különös méltánylást érdemlő ok miatt erre szükség van. Ezt az igényt az oltóorvos jelzi és meg fogjuk oldani - tette hozzá Müller Cecília.

Arra kért mindenkit, hogy figyelje a vakcinainfo.gov.hu oldalt, ahol minden új információ megtalálható, emellett a háziorvoshoz, az oltási munkacsoporthoz, az oltási bizottsághoz lehet fordulni kérdésekkel.