Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon jó hír, hogy a beoltott személyek száma meghaladta az egymillió főt. Eddig több 1,2 millió fő kapta meg az első oltását, ezzel lakosságarányosan Magyarország az EU 2. helyére került az átoltottságot illetően. Míg az uniós átlag 6,24 százalék, a magyarországi arány 10,26 százalék - jelentette ki a tisztifőorvos.

Továbbra is versenyt futunk az idővel, a minden téren romló járványügyi adatok miatt gyors tempóban van szükség a védőoltások beadására - tette hozzá.

Az oltásokra kitérve megjegyezte, holnapra várnak Pfizer-vakcinát, folytatódik a legidősebbek és a magas kockázatú csoportok beoltása. Az átmenetileg felfüggesztett AstraZeneca-vakcinával a hét második felében fognak oltani.

Hétfői statisztika

2696 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 336 744 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 115 981 főre emelkedett. 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806 -an vannak lélegeztetőgépen.

Minden honnan jelentik a különböző variánsok megjelenését, a magyarországi megbetegedések 70-80 százalékát már a brit mutáns okozza.

A legnagyobb terhet most az jelenti az országnak, hogy nagyon sokan kerülnek kórházba, súlyos állapotban, sok a fiatal is, akiknél az első tünetek után gyorsan romlik az állapot. A hévégén 1057 beteg került kórházba ez nagyon sok, a kórházi betegek száma a múlt héten 33 százalékkal nőtt.  Fiatalabbak is érintettek - hangsúlyozta a tisztifőorvos azt kérve, hogy térjünk vissza a pandémia kezdetén megtanultakra, azaz aki bármilyen tünetet észlel magán, ne menjen sehova, hanem értesítse a háziorvost.

A fertőzés továbbadásának a lehetősége most sokkal nagyobb mint valaha - fogalmazott.

A mutánsok 70 százalékkal fertőzőképesebbek, a reprodukciós rátájuk 1,4, ezt a felfutó szakaszt kell valahogyan megtörnünk.

Szlovákiában is megjelent a dél-afrikai mutáns, Magyarországon 5 főnél mutatták ki. Az NNK laborjaiban a PCR-tesztek elemzése 1307 főnél igazolta az angol vírusvariáns jelenlétét, 13 főnél a cseh, 145 főnél egyéb variánsokat igazoltak, amelyek járványügyi viselkedése nem egészen kiszámítható - mondta Müller Cecília. A mostani megbetegedések többségét, 70-80 százalékát az angol mutáns okozza.

Ez sokkal könnyebben terjed emberről emberre, és juttatja súlyos állapotba a fiatalabbakat. Tünettana kicsit eltér az eredeti új koronavírustól, több embernél okoz hirtelen magas lázat, izom-, ízületi fájdalmat, köhögést, amivel könnyen adjuk át a fertőzést. Ezért rendkívül fontos hogy valamennyi közterületen lakott településeken viselni kell a maszkot - figyelmeztetett Müller Cecília.