Óriási sebességgel halad előre a 3. hullám emelkedő szakasza, az egész világon nekirugaszkodott a járvány. Több európai országban is különböző intézkedéseket foganatosítottak, nagyon fontos, hogy a védekezést  Magyarországon is szigorúan vegyük. Óriási terhelés nehezedik az országra, minden szektorra, de különösen az egészségügyre. Csak az elmúlt napon több mint 500 ember került kórházba, a hosszú hétvégén pedig 1126 új beteg szorult  kórházi kezelésre - kezdte mai tájékoztatóját Müller Cecília.

A brit mutáns miatt sok fiatal rövid idő alatt kerül súlyos állapotba és egyre többen szorulnak közülük intenzív osztályos kezelésre.

Nagyon nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van. Minden nap várjuk az oltóanyagot, de ezeknek a  száma limitált - mondta a tisztifőorvos.

Hétfői statisztika

4926 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 529 122 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 226 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 356 679 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 155 217 főre emelkedett. 9844 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1067-en vannak lélegeztetőgépen.

Már 1,347 millió a beoltottak száma, minden oltóanyagot eloltunk - hangsúlyozta.

Ma érkezett 120 510 adag  Pfizer-vakcina, amivel elsősorban a regisztrált  időseket oltják és ebből a mennyiségből jut 2. körös oltásokra is.

Szerdán érkezik 100 ezer adag Sinopharm vakcina, a szállító megpróbálta kicsit előrébb hozni a későbbre ígért mennyiséget, mert minden nap számít - fogalmazott a tisztifőorvos.

A héten AstraZeneca vakcina is érkezik, a cég már jelezte, hogy csökkentett mennyiségben.

Ugyanakkor az NNK végzett a korábban beszállított 280 ezer adag Szputnyik és a 450 ezer adag Sinopharm vizsgálatával, így ezeket fel tudja szabadítani oltakozásra - tette hozzá a tisztifőorvos.

Már 9844 fő van kórházban, most már nem csak új termeket, hanem új részlegeket kell megnyitni a covidos betegek ápolására.

Müller Cecília elmondta, a szennyvízadatok is azt mutatják, hogy a következő hetekben még sajnos az emelkedéssel kell számolnunk.

Valamennyi járványügyi adat kedvezőtlenül alakul

A mutánsok alapvetően megváltoztatták a járványügyi görbét. A vadvírus kevésbé fertőző, nehezebben terjedő alak volt. Ha most ugyanazzal a változattal néznénk szembe, az oltások miatt kedvezőbb lenne a kép - fejtegette Müller Cecília.

A halálos áldozatokról szólva megemlítette, mindig vannak közöttük fiatalok, és egyelőre továbbra sem tudni, mitől függ, hogy kinél fordul súlyosra a betegség lefolyása. A tapasztalat azt mutatja, hogy a cukorbetegeknél nagy ennek a kockázata.

Az oltásokra térve Müller Cecília kifejtette, aktív oltópontok a kórházak és a háziorvosi rendelők, de ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor belépnek a járóbeteg-szakellátók is. Annyi oltópontot nyitunk, amennyi szükséges - hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy szerencsére nő az oltakozási hajlandóság, a novemberi 15 százalékról a múlt hétre 46 százalékra emelkedett az oltani szándékozók aránya a KSH adatai szerint. A központi honlapon már több mint 3 millióan regisztráltak. A 60 év feletti korcsoportban ez 1,6 millió embert jelent, sokan vannak, de igyekszünk, hogy amint az oltóanyag mennyisége lehetővé teszi, mindenkit oltásban részesítsünk - fogalmazott Müller Cecília.

Nincs bizonyított ok-okozati összefüggés az AstraZeneca és a trombózisos esetek között

Az AstraZenecával kapcsolatos hírekre reagálva kiemelte, a WHO és az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) állásfoglalását tartják mérvadónak. Az EMA közölte, hogy ebből az oltóanyagból mintegy 17 millió embert oltottak be, közülük lett 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eset, ami nem haladja meg az oltás nélküli időszak esetszámát, illetve, hogy sokkal nagyobb az esélye annak, hogy magába a covidba belehalunk, mint annak, hogy bármiféle bajunk lenne a vakcinától.

Az eseteket nem tudták ok-okozati összefüggésbe hozni a védőoltás beadásával, de még tart a vizsgálat. Több szakmai grémium fog még állást foglalni a kérdésben, egyelőre a WHO és az EMA közleménye szerint nem találtak ok-okozati összefüggést a vérrögképződés, a tüdőembólia és az AstraZeneca vakcinája között.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy maga a covid is vérrögképződéssel jár, a kiserek belső falát támadja meg. Fontos, hogy aki tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz, hogy mielőbb megkaphassa azokat a gyógyszereket, amelyekkel jó eséllyel elkerülheti a kórházi vagy az intenzív osztályos kezelést. Ilyen gyógyszer az ambulánsan rendelhető favipiravir és a vitaminokat se hanyagoljuk el - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva tisztázta még:

A betegség átvészelés után 3 hónappal ajánlott az oltás felvétele.

A brit mutáns agresszívebb, 1 fertőzött 4 másik embernek tudja átadni a vírust, a betegek gyorsabban kerülnek súlyos állapotba.