Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar laborok PCR-tesztjeivel bármelyik vírustörzset ki tudják mutatni, de ez nem statikus állapot. Jelenleg a brit mutáns dominál, ezért nőhet rendkívül a fertőzöttek száma és ezért különösen fontos a higiénés szabályok betartása.

Nehéz hetek állnak előttünk, a matematikai modellek szerint is még egy-két nehéz hétnek nézünk elébe, a szennyvízadatok is azt mutatják, hogy egyelőre a fertőzöttek számának a növekedésével kell számolni a következő hetekben.

Minden járványügyi adatunk az előrejelzésnek megfelelően igazolódni látszik, messze nincs itt a nyitás ideje - magyarázta Müller Cecília.

Csütörtöki statisztika

6502 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 539 080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 628 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 360 895 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 160 557 főre emelkedett. 10 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos utalt arra, hogy sok megkeresést kapnak, az emberek egy része szabadulni szeretne már, másik része még szigorúbb korlátozásokat követel, s azt kérte, hogy mindenki fogadja el a járványügyesek és az operatív törzs döntéseit. Még soha nem volt ilyen magasa halottak száma, sajnos fiatalok is vannak köztük, a betegség nemcsak nagyon gyorsan terjed, hanem súlyos formában is zajlik - hangsúlyozta.

Most mindenki maximálisan figyeljen oda magára és embertársaira is, kerüljük a szükségtelen találkozásokat, ahol lehet, térjünk át az otthoni munkavégzésre - ajánlotta.

A halaszthatatlan ügyintézésnél tartsuk be az első hullám idején megtanultakat - távolságtartás, higiénés kézmosás, maszkviselés. A vírus elsősorban  légúton, tüsszentéssel, köhögéssel és beszéd közben terjed. Maszk nélkül, zárt térben tartózkodva, negyed óránál  hosszabb ideig ha van fertőzött, akkor biztosan átadja a fertőzést a fogékony személyeknek.

Az oltóanyagokról szólva elmondta, ma  54 ezer adag Moderna-vakcina már landolt, és érkezik 21600 adag AstraZeneca, ami kevesebb mint a harmada a várt 78 ezer adagnak. Ebből a vakcinából a jövő héten is a tervezettnél kevesebbet várhatunk.

Az oltás ütemének az oltóanyag mennyisége szab határt - erősítette meg. Eddig 3,3 millió fő regisztrált, a regisztráltak mintegy felét már beoltották, ennyire volt lehetőség - fogalmazott a tisztifőorvos.

Összesen 6752 oltópontot jelöltek ki, ebből ma 6 ezer aktívan működik, annyi, amennyinek oltóanyagot tudnak biztosítani. Budapesten 160 kórházi és 918 háziorvosi oltópont van, valamint 4 szakrendelőt is kijelöltek. Tömeges oltások esetén az oltópontok számát megsokszorozhatják.

A háziorvosok a héten 1 ampulla AstraZenecát kapnak, ami 10 fő beoltására elég. Átlagosan 44 főt küldhetnek a praxisok oltópontra, ahol Szputnyik és Pfizer áll rendelkezésre.

A praxisok az adminisztrációhoz kérhetik az önkormányzatok segítségét.

A tisztifőorvos megismételte, hogy a közeljövőben a még nem regisztrált idősekhez fordul, és arra kéri őket, hogy regisztráljanak az oltásra.

Nagyon nehéz lesz mindenkinek az előttünk lévő néhány hét, ezért még toleranciát és türelmet kért mindenkitől az egészségügyi ellátórendszer és egymás felé is. Azt ajánlotta, hogy mindenki iktasson be napi 1-2 órát sportolásra, sétára, a gondolatainkat pedig próbáljuk meg elterelni a járványról.

Kitért arra is, hogy közben zajlik a magyar oltóanyag-fejlesztés, aminél a hazai vírustörzseket dolgozzák föl.