Az előző héthez képest az elmúlt héten 13 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. A brit mutáns fertőz, nemcsak a fertőzöttek száma nő, hanem a betegség lezajlása is súlyosabb. Jelenleg 12 291 főt ápolnak kórházban,1497 fő van lélegeztetőgépen - kezdte a tájékoztatót Müller Cecília.

Kiemelte, soha ilyen nagy még nem volt a felelősségünk abban, hogy a fertőződést megakadályozzuk, ami azért nagyon fontos, mert senki nem tudhatja, hogy nála milyen formában fog lezajlani a betegség.

Megerősítette, az ambulánsan alkalmazható faripiravir életeket menthet, ezért arra kérte a háziorvosokat, hogy éljenek a rendelés lehetőségével, a betegek pedig szedjék be a gyógyszert, amelyből eddig 56 ezer dobozt igényeltek a járóbeteg-ellátásban.

Eddig 1,920 millióan kapták meg legalább az első adag oltást, 689 ezer fő a másodikat is. Versenyt futunk az idővel, az átoltottság jelenleg 19,5 százalékos. Már az első adag után két héttel is jelentősebb védettség alakul ki, ezt erősíti meg és teszi tartóssá a második adag - jelentette ki Müller Cecília.

Hétfői statisztika

7263 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 641 124 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 161 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 399 961 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 221 002 főre emelkedett.12 291 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1497-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltóanyagokról elmondta, felszabadították a 250 ezer Szputnyik V vakcina első adagját, ezek kiszállíthatók és felhasználhatók. Hozzátette, hogy folyamatosan érkeznek különböző vakcinák különböző mennyiségekben.

Most az óvodai, iskolai és bölcsődés dolgozók kampányoltása következik, valamint munkába állnak a kistelepüléseken az oltóbuszok.

Folytatódik a várandós kismamák és szoptatós édesanyák oltása Pfizer és Moderna vakcinával, ehhez regisztrációra kérte őket. Az oltást a 2. és a 3. trimeszterben ajánlják.

Mit mutatnak a szennyvízminták?

A szennyvízminták szerint egyértelmű, hogy 100 százalékban a brit mutáns van jelen Magyarországon. A mintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban stagnál, városonként - Salgótarján, Székesfehérvár, Szeged, Zalaegerszeg és Budapest agglomerációja - azonban enyhe növekedés látható.

Mindenkinek óriási a felelőssége abban, hogy a vírus átadásának lehetőségét minimalizáljuk - mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy az elhunytak között minden áldott nap vannak fiatalok.  Megjegyezte, hogy az elmúlt hátvégén lehetett látni olyan képeket, ahol egyértelműen nem egy háztartásba való személyek összeverődtek maszk nélkül, és ez most életveszélyes.

Kérte, hogy húsvétkor maradjunk szűk családi körben, a különböző háztartásban élő családok ne jöjjenek össze. Azt oltás ne adjon hamis biztonságérzetet, ugyanúgy be kell tartani a maszkviselést, a távolságtartást, és kézmosást. Kerüljük a zsúfoltságot, a népszerű kirándulóhelyeket.

Senki nem érezheti magát teljes biztonságban, egyik oltás sem ad 100 százalékos védettséget - hangsúlyozta.