Magyarország továbbra is az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja, kedden átléptük a 2,5 millió beoltottat, ami 25 százalékos átoltottságot jelent, azaz minden negyedik magyar már megkapta a koronavírus elleni vakcinát. A 2. adagot is több mint egymillióan megkapták, ez már járványügyileg is meghatározó - kezdte az operatív törzs mai tájékoztatóját György István, az országos oltási munkacsoport vezetője.

A célzott, csoportos oltások eredménye már látszik, az egészségügyben és az idősotthonokban radikálisan csökkent a megbetegedettek száma. Aki most regisztrál, rövid időn belül sorra kerülhet. Most már minden praxisban és a kórházi oltópontokon is oltják az aktív korosztályt is - közölte.

Már több mint 100 ezer pedagógust beoltottak, kedden ismét több mint 100 ezer pedagógus, óvodai, bölcsődei dolgozó kapott behívót soron kívül, őket csütörtöktől vasárnapig oltják. Első körben 78 ezer pedagógus kapott meghívást az oltásra, 85 százalékuk, több mint 66 ezer fő fel is vette az oltást. Az kampány előtt 34 ezren már megkapták a vakcinát, ezzel több mint 100 ezerre nőtt a beoltott pedagógusok száma - sorolta György István.

A  múlt héten beoltottak 2. körös oltása az érettségi idejére esne, így ők újabb sms-t kapnak majd az időpontról.

Kiemelkedő hetet zártunk, 526 ezer első oltással, ami a 2. körös oltásokkal együtt 778 ezer oltást jelen. A magyar oltási rendszer tehát jól teljesít - hangsúlyozta az államtitkár.

A következő időszakról szólva elmondta, eddig 3,9 millióan regisztráltak, közülük 1,6 millió fő vár még oltásra. A héten Szputnyik és Pfizer vakcinákkal zajlik az immunizálás. A múlt héten érkezett 250 ezer adag Szputnyikot az NNK felszabadította, ezeket csütörtöktől kiszállítják a kórházi oltópontokra, ahova a háziorvosok praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek.

Ma érkezik 246 870 adag Pfizer közvetlenül az oltópontokra, ebből 114 ezer adag 2. körös oltás, 100 ezer adagot a pedagógusok kapnak, 32 ezer adagra háziorvosok küldhetnek oltandókat. A praxisokban továbbá AstraZenecával, Modernával és Sinopharmmal is oltanak még.

Az eddig Nógrád és Komárom-Esztergom megyében közlekedő oltóbuszok egyelőre átállnak a katonák oltására.

Szerdai statisztika

1933 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 693 676 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 311 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 409 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 419 152 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 252 115 főre emelkedett.12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen.

A járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek, érzékelünk egyfajta stagnálást, az új fertőzöttek száma alacsonyabb, ugyanakkor a kórházi kezelésre szorulók száma még nagyon magas, több mint 12 ezer fő. A brit mutáns miatt fiatalok is gyorsan kerülhetnek súlyos állapotba, ugyanakkor még mindig az a jellemző, hogy a súlyos esetek közül csak 3-4 százalék az alapbetegség nélküliek aránya. A súlyos lefolyás szempontjából továbbra is a cukorbetegség és a túlsúly jelent komoly rizikót - kezdte tájékoztatóját Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Müller Cecília beszélt az AstraZenecával összefüggésbe hozott vérrögképződéssel kapcsolatos aggodalmakról, kiemelve, hogy az Európai Gyógyszerügynökség még nem fogalmazott meg hivatalos véleményt. Amennyiben lesz, azt a magyar hatóságok is figyelembe fogják venni - hangsúlyozta.

Az elhunytak mai, kiemelkedően magas  - 311 fő - számát adattorlódással magyarázta,mondván húsvétkor az adatszolgáltatók nem mindig küldtek adatot, így a mai adat egy része még az ünnepekről feltorlódott adatokat is tartalmazza.

A tisztifőorvos szerint az intézményekben minden adott a gyógyításhoz és remény van arra, hogy a közeljövőben platózni fogunk, azonban nagyon magasan, ezért továbbra is indokolt a fokozott óvatosság. Mindenki viselje a maszkot, ahol van kihelyezett fertőtlenítő, azt használja, az üzemeltetők is fordítsanak gondot a bevásárlókocsik, kosarak fertőtlenítésére - kérte.