Rövidesen eléri a 3,5 milliót az oltottak száma, amikor a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata következhet, azaz reggel 5 és este 21.30 között nyithatnak a vendéglátóegységek teraszai, és a kerthelyiségek. A teraszokon és a kerthelyiségekben nem kötelező a maszkviselés, csak az egységek belső területein, ahol viszont csak az elviteles vendégeket szolgálhatják ki. Az üzemeltetők és az alkalmazottak részére az egység teljes területén kötelező a maszk - mondta a mai tájékoztatón Kiss Róbert rendőr alezredes.

A védőoltásra regisztráltak száma meghaladta a 4,326 milliót, közel 69 százalékukat, 3,317 millió embert már beoltottak legalább egyszer.  Magyarország továbbra is élvonalban van a lakosság 33,4 százalékos átoltottságával, az uniós átlag ugyanis 18,5 százalék. A védelmi intézkedések és a védőoltások együttes hatása vezet a csökkenő járványügyi adatokhoz - kezdte beszámolóját Müller Cecília.

A tisztifőorvos szerint napról napra nő a bizalom, és az igény az oltások iránt, úgy tűnik, sikerül eloszlatni a vakcinákkal kapcsolatos téves információkat és félelmeket. Elmondta, a regisztrált 65 év felettiek több mint 90 százalékát, fiatalabbak 53 százalékát már beoltották. Arra kért mindenkit, hogy az oltás második adagját is mindenképpen vegye fel, ne tartson az oltási reakciótól, de tartson a Covidtól

Folyamatos a vakcinák szállítása. Tegnap érkezett 68400 adag Moderna, amit részben második körös oltásra használnak fel, részben a háziorvosok kapják meg a krónikus betegeik számára.

Ma érkezik 72 ezer adag AstraZeneca,  főleg második körös oltásra használják majd.

248 ezer adag Pfizer is érkezik, amit első és második körös oltásra az oltópontokra szállítanak.

Ma éjszaka várunk Szputnyik második dózisú vakcinát, valamint kínai vakcina és jön a héten - sorolta Müller Cecília.

Ezekkel a beszállításokkal további lendületet nyerhet az oltások beadása - fogalmazott a tisztifőorvos, aki bízik abban, hogy rövid időn belül az összes regisztrált megkaphatja az oltást. Ezért azt kérte, hogy aki eddig nem regisztrált, tegye meg, ők következhetnek rövidesen a sorban

A járványügyi adatokról elmondta,  javuló irányt vettek, a platózást követően enyhe csökkenés kezdődött. az új fertőzöttek száma 1645, de még mindig nagyon sokan, több mint 8 ezren vannak kórházban és 980 fő szorul lélegeztetőgépre. A brit mutánsnak köszönhetően rendkívül nehéz a betegek gyógyítása.  Az elmúlt napon 199 beteg életét nem sikerült megmenteni, annak ellenére, hogy ehhez minden rendelkezésre áll Magyarországon - tette hozzá.

A szennyvízadatokról szólva megerősítette, enyhe csökkenést  mutat a vírus örökítőanyagának koncentrációja, de még mindig nagyon magas a szintje,

messze magasabb, mint a harmadik hullám kezdetén volt, úgyhogy az óvatosság, a védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is indokolt.

Egy-egy városban mozog a vírus örökítőanyagának koncentrációja, Miskolcon enyhe emelkedést, Debrecenben csökkenést mértek.

A heti járványügyi adatoknál már kedvező a tendencia, az újonnan felfedezett pozitív esetek száma 21 százalékkal, 7461 fővel  csökkent. Az új fertőzöttek átlagéletkora 46 évről 45 évre csökkent.

A járvány kezdte óta a fertőzöttek között a 40-49 éves korosztály aránya 23 százalék, az 50-59 éveseké 17 százalék, a 30-39 éveseké 16 százalék, a 20-29 éves és a 60-69 éves korosztályé 12-12 százalék.

A 15. héten az új fertőzöttek közel 14 százaléka fővárosi, 13 százaléka Pest megyei, 6-6 százalékuk Borsd-Abaúj-Zemplén illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei. Tolna megyei mindössze 2 százalékuk.

Legnagyobbat Somogyban csökkent az új fertőzöttek száma, 40 százalékkal, Tolnában és Győr-Moson-Sopronban 34-34 százalékkal, Fejér, Csongrád-Csanád és  Bács-Kiskun megyében 27 százalékkal.

Müller szerint ezek biztató adatok.

A betegek oltására vonatkozó kérdésre Müller megerősítette, akut betegség esetén nem lehet oltani, és mindig az oltóorvos dönt, hogy egy-egy konkrét beteg esetében él-e a védőoltás beadásának lehetőségével, vagy elhalasztja azt. A gyógyulás után azonban mindenképp javasolják az oltás felvételét. Súlyosabb megbetegedésnél viszont erősebb a szervezet reakciója, ezért a gyógyulás után három hónapig is kitart a védettség.