György István, az országos oltási munkacsoport vezetője elmondta, már több mint 3,360 millió főt, a regisztráltak kétharmadát már beoltották, a regisztráltak száma több mint 4,3 millió fő. Az összes beoltott közel 60 százaléka 60 évesnél idősebb. A 18-59 éves regisztráltak 54 százaléka már megkapta az első adag vakcinát.

Hétvégén várunk 600 ezer adag Sinopharm vakcinát, ennek egyik fele a háziorvosokhoz, másik fel a kórházi oltópontokra kerül. 

Kísérleti jelleggel új online felületen lehet jelentkezni az oltásra, 70 ezer, az oltásra korábban regisztrált ember kap sms-t, benne az időpontfoglaló honlap címével, ők Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen foglalhatnak maguknak időpontot jövő hétre. Az sms-eket ma kapják meg az érintettek és holnap délután 4 óráig foglalhatnak időpontokat az egyetemi klinikákon -részletezte György István.

Szavai szerint nagyüzemben fognak oltani a kórházak, a háziorvosok és a szakrendelők, illetve az oltóbuszok is, amelyek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Csongrád megyei kistelepüléseket keresnek fel.

Szerdai statisztika

2527 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 757 360 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 787 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 464 750 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 266 823 főre csökkent. 8097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 925-en vannak lélegeztetőgépen.

  Magasan platózunk, de már csökkennek az adatok. A brit mutánsnak köszönhetően elhúzódó csökkenésre számítunk, a variáns ugyanis komolyabb megbetegedéseket okoz, így a kórházi kezelés hosszabb ideig tart - kezdte tájékoztatóját Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

Kiemelte, hogy a jövő héten minden oltóponton 5 féle vakcina lesz elérhető, s ezek közül mindegyik megfelel a WHO elvárásának, mely szerint 50 százalék feletti védettséget biztosít.

Arra a kérdésre, hogy valóban pénzzel ösztönzik a háziorvosokat arra, hogy kínai vakcinával oltsanak Müller azt válaszolta, ha egy háziorvos ünnepnapokon, szabadnapokon is olt, akkor díjazásra jogosult, vakcinatípustól függetlenül.