Az oltásban részesültek száma meghaladta a 3,5 milliót így életbe léphet a védelmi intézkedések lazításának második fokozata. A mai nappal minden regisztrált számára elérhető az online oltás időpont foglaló rendszer, amit az elmúlt két napban sikeresen teszteltek. A regisztráltak április 26-28 közötti napokra, Sinopharm oltásra foglalhatnak időpontot a kórházi oltópontokra - közölte az operatív törzs pénteki tájékoztatóján György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője. Jelenleg még több mint 1,3 millióan várnak oltásra.

Az Európai Unióban továbbra is az egyik legsikeresebb oltási programot hajtjuk végre, s mindenkit arra biztatott, hogy éljen az új időpontfoglalási lehetőséggel. Mindenki mérlegelje,  hogy érdemes-e az oltás későbbre halasztásának kockázatát vállalni - fogalmazott György István.

Pénteki statisztika

3 427 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 764 394 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 208 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 474 147 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 264 039 főre csökkent. 7 177 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília bejelentette, hogy az oltás további gyorsítása érdekében a mai naptól elrendeli a tömeges oltást, hogy mind az oltópontokon, mind a háziorvosi rendelőkben minél nagyobb számban tudják felvenni a vakcinát a regisztráltak.

A gyorsítást az érkező 600 ezer Sinopharm vakcina teszi lehetővé - mondta Müller Cecília.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy továbbra is a vírus jelen van, fertőzöttek lehetnek közöttünk - hangsúlyozta, a védelmi intézkedések betartására figyelmeztetve.

A napi járványügyi adatok elismétlését követően kiemelte, a 207 áldozat jelzi, hogy a brit mutáns rendkívül súlyosan betegíti meg a szervezetet, és nem tudni előre, kinél milyen lesz a betegség lefolyása. A védőoltás jelenti megoldást, ám egyik sem nyújt 100 százalékos védelmet, de a megbetegedés enyhébb formában zajlik, ha meg is fertőződünk - mondta Müller.

A vakcinák típusát illetően nagy a választék, a teljes, elölt vírust tartalmazó Sinopharm-vakcináról egyes virológusoknak az a véleménye, hogy védelmet adhat a mutánsok ellen is. Ezt a vakcinát a 18 évnél idősebbek kaphatják, krónikus betegek is, ha egyensúlyban van a betegségük - tette hozzá a tisztifőorvos.

Arra kért mindenkit, hogy aki még nem kapott meghívást az oltásra, használja ki az új időpontfoglalási lehetőséget. A kettő foglalást viszont kerüljük el - tette hozzá Müller.

Szavai szerint a nyitás csakis és kizárólag az átoltottságnak köszönhető, a vírus ugyanis jelen van, az átoltottság növekedésével a fogékony szervezetek számát tudjuk csökkenti, a védettekét növelni. Megerősítette ugyanakkor, hogy továbbra is önkéntes az oltás.

Arra kérdésre, hogy miért csak a Pfizer vakcinájával olthatók a 16 évesek kifejtette, a vakcinák alkalmazási leirata csak ennél az oltóanyagnál teszi lehetővé a 16-18 éves korosztálynál az alkalmazást.

E heti, már megérkezett vakcinaszállítmányok:

Moderna 68 400 adag

Astra Zeneca 72 000 adag

Pfizer 248 000 adag