A járvány lecsengőben van, a 19. héten országos szinten enyhén csökkent a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége.  A legtöbb településen stagnálást mértek, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron és Veszprémben csökkenést, Budapesten kisebb mértékű csökkenést regisztráltak - közölte Galgóczi Ágnes a napi járványügyi adatok felsorolása után.

Az oltásokra térve  elmondta, a regisztráltak 84 százalékát már beoltották. Ma is folytatódik a 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon, senki ne felejtse otthon a szülői hozzájárulást - kérte.

Korlátozottan még lehet jelentkezni Szputnyikra és AstraZenecára és kevés Pfizer is rendelkezésre áll azoknak, akik erről SMS-ben értesítést kaptak  - jelentette ki.

Ma érkezik 334 620 adag Pfizer-vakcina, amit első és második körös oltásokra is felhasználnak.  Az első körös Pfizer-oltásokról hamarosan további tájékoztatást ad az operatív törzs - mondta Galgóczi Ágnes.

A háziorvosoknál Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinák érhetők el.

Az osztályvezető kiemelte, hogy a csökkenő esetszámok és az oltottak növekvő száma mellett is be kell tartani a higiénés szabályokat, és a 2. oltást sem szabad elhanyagolni.

A mai tájékoztatón egyetlen újságírói kérdést sem olvastak fel.

Keddi statisztika

382 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 955 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 277 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 640 964 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 128 714 főre csökkent. 2197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen.