Több országban körülöttünk különböző megszorító intézkedéseket vezetnek be, mi következetes védekezést hajtunk végre, nem helyes, hogy enyhítünk és szigorítunk aztán újrakezdjük - fejtegette a tisztifőorvos. Az enyhítés csak akkor lehet elkezdeni, ha valamennyi járványügyi adat javul, de most még ennek nincs itt az ideje - hangsúlyozta Müller Cecília.

Továbbra is rendkívül fontos fenntartani a járványügyi éberségünket, még nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól - tette hozzá a napi járványügyi adatok elismétlését követően.

Szerdai statisztika

1548 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 391 170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 931 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 299 989 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 250 fő. 4014 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 321-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos elmondta, a környezet-egészségügyi adatok is óvatosságra intenek, a 6. héten tovább nőtt a szennyvízmintákban a vírus örökítőanyagának koncentrációja. Szegeden, Székesfehérváron,  Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán,  Veszprémben és Zalaegerszegen, valamint 5 Budapesti körüli  település - Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta közös mintáiban nőtt a koncentráció, ami előrevetíti, hogy 10-14 nap múlva ezeken a településeken még emelkedhet a fertőzöttek száma.

Óvatosságra intenek mutánsok is, itthon már 193 főnél igazolták a brit mutánst és közülük csak 8 főnél található utazási előzmény. A 193 fő közül a legfiatalabb 6, a legidősebb 94 éves.

Egyesek szerint a mutáns forma nem okoz súlyosabb megbetegedést, de erről továbbra sincs elég ismeret. Annyi biztosnak tűnik, hogy a fertőzőképessége nagyobb, a fertőzött legalább másik 4 embernek adja át a vírust - mondta a tisztifőorvos.

Brazil és dél-afrikai mutánst változatlanul még nem találtak. A jelenlegi tudás szerint a használatban lévő vakcinák a brit mutánssal szemben hatásosak, a brazil és dél-afrikai mutánssal szemben csökken hatékonyságuk, de erről a tisztifőorvos szerint nincs még elég tapasztalat.

A szakemberek szerint a mutánsok átveszik a hagyományos forma helyét. Számos más mutáns törzset is azonosítottak már, ezek jelenléte járványügyi szempontból és a vakcinák hatásossága szempontjából lényeges.

Müller szerint fontos, hogy az oltási tervnek megfelelően haladjon az oltási program. Tegnap megérkezett az 550 ezer adag Sinopharm-vakcina a dokumentációval együtt, ezt most a szakemberek tanulmányozzák. Az alkalmazási előiratot és a betegtájékoztatót is megkapják majd az oltóorvosok.

Fontosnak nevezte, hogy aki meghívást kap az oltásra, az éljen a lehetőséggel, aki pedig eddig nem regisztrált, tegye meg, hogy tudják tervezni a oltás menetét.

Folyamatosan egészülnek ki az oltási célcsoportok. Ezeket egymás mellett párhuzamosan is működtetjük, a vakcina előiratának megfelelően, több célcsoport oltása zajlik párhuzamosan - fogalmazott Müller Cecília.

Ezen a héten folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon Pfizer- és Szputnyik-vakcinákkal, a háziorvosoknál pedig a 60 alatti krónikus betegeké AstraZenecával. Több idősotthonba is eljutnak az oltócsoportok, és zajlik az egészségügyi dolgozók 2. körös oltása.

Jelenleg 348 927 főt legalább egyszer, 134 824 főt pedig már másodszor is beoltottak.

A Sinopharm vakcinájával 12 országban több millió embert beoltottak már.

Az eddig használatos vakcinák használata után elenyésző számban jelentettek nem kívánatos oltási eseményt eddig oltás utáni nem kívánatos eseményről elenyésző mennyiségű bejelentés érkezett

A pandémiából való kilábalás feltétele hogy nagy számban, sok embert, rövid idő alatt beoltsunk - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Kérdésekre válaszolva tisztázta:

  • Alapesetben a kórházi illetve a háziorvosi oltóponton zajlik az oltás, a háziorvos azonban dönthet másként, ha valaki nem tudj eljutni az oltópontra.
  • Autoimmun betegeknél általánosságban nem ellenjavallt az oltás, de mindig egyénileg kell erről dönteni a kezelőorvossal. Oltás után pedig érdemes nézetni ellenanyagszintet.
  • A kínai vakcinát akkor fogják használni, ha a szakemberek elvégzik a szükséges vizsgálatokat.
  • Ha valaki látens pozitív állapotban kap oltást, lehet, hogy enyhébben vészeli át a betegséget. A második adagot a gyógyulás után kaphatja meg.
  • Úgy néz ki, hogy az idei influenzajárvány elmaradt
  • Oltópont valamennyi kórház és háziorvosi rendelő.