Kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, de a szennyvízben mért víruskoncentráció még aránylag magas, sőt, egy-két magyarországi városban még emelkedik is. Tehát a számok alapján még nem jelenthetjük ki azt, hogy egyértelműen vége a harmadik hullámnak – mondta Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Óvatosnak kell lennünk, úgy érzem, ez az a pillanat, amikor még mindig mindenkinek nagyon oda kell figyelni, illetve ez az a pillanat, amikor még többet kell megtenni azért, hogy végleg leküzdjük a járványt, azaz még több embert kell meggyőzni a védőoltások fontosságáról” – fogalmazott Szlávik.

Az infektológus véleménye szerint a jelenlegi intézkedések miatt nem fognak megugrani az esetszámok, a kisgyermekek, a kisiskolások, az óvodások, a bölcsődébe járó gyermekek nem mozgatórúgói a járványnak. A nyitás pedig, ha nagyon óvatosan és lépcsőzetesen zajlik, akkor nem befolyásolja a járvány alakulását.

Véleménye szerint hét-nyolc millió beoltottra lenne szükség, ezért "négy–öt millió beoltott után jóval nagyobb energiákat kell arra fordítani, hogy – különösen a fiatalabb korosztályt – meggyőzzük az oltások fontosságáról”.

Szlávik János elmondta, hogy a magas átoltottsági szintet el lehet érni, „törekedni kell rá, beszélni kell az emberekkel, el kell nekik magyarázni, hogy miért fontos a védőoltás, nemcsak önmaguk érdekében, hanem azoknak az embereknek az érdekében is, akikkel találkoznak, rokonokkal, barátokkal, idős emberekkel. Mindent meg kell tenni azért, hogy meggyőzzük az embereket a védőoltás fontosságáról”.

A védőoltásokkal kapcsolatban kifejtette: "a tudományos tényekre kell alapozni a véleményünket a védőoltásokról, és a tudományos tények azt mondják, hogy ezek a védőoltások biztonsággal beadhatók".