Az érdekvédők 1674 oktatásban dolgozó bevonásával végeztek felmérést az oltási hajlandóságról, amelynek eredménye alapján megállapították, hogy egyértelműen nem igaz a kormányzat állítása, miszerint alacsony, 26 százalékos  az oltásfelvételi hajlandóság az oktatási dolgozók körében: a tényleges szám 84 százalék körül alakul.

A felmérés eredménye szerint az oltást beadatni szándékozók kétharmada nem bízik az Európai Gyógyszerügynökség által jóvá nem hagyott vakcinákban.

Az oltást elutasítók válaszaiból kiderül: az elutasítás két fő oka, hogy tartanak az oltás nyomán később kialakuló egészségártalmaktól, illetve nem bíznak abban, hogy a kormány igazat mond az oltásokról.

A válaszolók túlnyomó többsége, köztük az oltást felvenni nem kívánok egy része is úgy érzik, hogy az oktatási intézményeknek az oltási prioritási listákon lenne a helyük - sokan viszont csak azzal a kitétellel támogatnák ezt, ha nem lenne kötelező az oltás.

A megkérdezett pedagógusok elégtelennek, átláthatatlannak, kuszának, elbizonytalanítónak találták a kormány oltási programmal kapcsolatos kommunikációját.

A válaszadók nagy része a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcináknak szavazott bizalmat;

A SinoPharm és a Szputnyik V vakcinákkal kapcsolatban feltűnően nagy a bizalmatlanság;

Nem javítja a kilátásokat az a tény sem, hogy a már európai engedélyeztetés alatt álló vakcinákkal szemben is szembetűnő az elutasítottság - írja a PDSZ.

A felmérés részletes eredményei itt láthatók.