Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon az egyetlen szereplő, aki időben, határozottan és jól lépett föl a koronavírus-járvány miatt: az MNB. Gyorsan bevezette a hitelezési moratóriumot, és a legutóbbi intézkedésekkel megteremtette a nagyarányú állami költekezés lehetőségét - írta blogján a közgazdász.

Most pedig a kormányzati térfélen pattog a labda, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Ha nem lépnek igen gyorsan, akkor nemcsak az idei mély recesszió garantált, hanem az is, hogy vállalkozások ezrei mennek csődbe, és tartósan leépülnek a hazai kapacitások, amelyek visszaépítése évekbe telik, így a következő évek fejlődése kisebb lesz, mint lehetne.

Ráadásul már most meg kellene kezdeni a felkészülést arra az időszakra, amit Kínában nagy szigorúsággal és következetességgel 6-8 hét alatt elértek: ha már nem nagyon lesz itthon koronavírusos eset (vagy csak kevés), akkor rendkívül nagy és gyors tesztelési kapacitást kiépíteni, amely csírájában fogja elfojtani az elkerülhetetlennek tűnő új fellángolásokat, hogy a gazdaság visszatérhessen a rendes kerékvágásba.

Fel kell készülni arra, hogy a 2020-as költségvetési hiány felrobban, de ez nem baj, sőt elkerülhetetlen szükségszerűség

- fogalmazott Zsiday. Véleménye szerint a lehető leggyorsabban pénzt kell juttatni a vállalkozások zsebébe, hogy ne bocsássák el dolgozóikat, illetve a már elbocsátottakéba is.

A koronavírus-járvány és a gazdasági válság okozta akadályokat eddig elég gyengén sikerült venni, az ország érdekében remélem, hogy végül sikerül felnőni a feladathoz - tete hozzá a befektetési szakember.

Értékelése szerint ugyanis a válságkezelésből eddig legfeljebb elégségesre vizsgázott a magyar gazdaságpolitika:

  • január végén fel kellett volna készíteni a lakosságot, a háziorvosokat, a kórházakat, hogy mindenki tudja mi a dolga - ehelyett fejetlenség volt,
  • be kellett volna időben szerezni egy csomó védőfelszerelést, ellátni vele a kórházakat, és felkészülni arra, hogy a lakosságnak is kiosszunk egy csomót ingyenesen - nem sikerült,
  • ki kellett volna építeni komoly tesztelési kapacitásokat - ehelyett akit csak lehetett, "elhajtottak a vérbe" tesztelés nélkül,
  • akiről a teszteléssel kiderült, hogy beteg, annak az összes lehetséges kapcsolatát is letesztelni - ugyanmár!
  • határok lezárása - ez sem volt egy gyors, de végül sikerült,
  • aki külföldről jön haza: letesztelni - ehhez képest a Nyugat-Európából hazatérők szépen hazasétálhattak,
  • amikor kiderült, hogy leáll a gazdaság, akkor egy azonnali, széles körű fiskális csomagot bejelenteni - még mindig csak pár tízmilliárdos "reszelgetés" zajlik. Holott minden perc számít, de átfogó megoldás még mindig nincs.