A koronavírus-járvány okozta válság közvetett hatásai miatt napról napra vállalkozások sokasága kerül olyan helyzetbe, hogy a munkaellátottságuk előre megjósolhatatlan időszakra kritikus szint alá esik vagy megszűnik. A válságból való kilábalás hosszan elhúzódó és iparáganként különböző lesz.

Az MGYOSZ a legfontosabbnak továbbra is a munkahelyek megőrzését tartja. Az erre fordított költségek hatékonyabbak, mint a munkanélküli ellátások kiadásai és megkönnyítik a válság utáni újrakezdést a kiélezett nemzetközi versenyben is - közölte a szervezet.

A gyáriparosok ezért megfontolásra javasolják a rövidített munkaidő miatt kieső bérre vonatkozó, a német nyelvterületen először meghonosodott, de sok európai országban átvett Kurzarbeit jellegű bértámogatást, hiszen a más országokhoz hasonló megoldások alkalmazása a nemzetközi összemérhetőséget és  versenyképességet elősegíti.

Ezekkel az intézkedésekkel elejét lehet venni a tömeges elbocsátásoknak, valamint  a munkahelyek végleges megszűnésének.

Az MGYOSZ viszont aggódva figyeli azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint az ilyen vagy hasonló juttatások állami tulajdonszerzéssel járnának. Ez alapvetően eltérne a nemzetközi gyakorlattól, amely az érintett munkavállalók megsegítését jelenti, és ezen keresztül tehermentesíti a vállalkozásokat és nem érinti a vállalkozások tulajdonosi szerkezetét - olvasható a közleményben.

Az utóbbi megszólalás oka minden bizonnyal az MKIK kormánynak küldött javaslata, amely szerint 2021-re felállítanák a Nemzeti Válságkezelési Alapot. Ez tehetné a gazdaság motorját képező kis és közepes vállalkozásokat egy átmeneti "lélegeztetőgépre". A kamarai apparátus választaná ki az életképes cégeket, az alap támogatást nyújtana nekik, és ennek fejében tulajdonrészt szerezne bennük. A magántulajdonos pedig öt év elteltével visszavásárolhatná a cégrészét, feltéve, hogy a 8 százalékos hozammal megfejelt támogatási összeget ki tudja termelni. Az alapról annyi derül ki, hogy 2000-4000 milliárd forint gyűlne benne össze fokozatosan. Ezt részben az állam biztosítaná, de támaszkodna külső forrásokra is.