Immár több mint 4500 munkavállaló veszíti el naponta az állását - ez hangzott el kormányoldalról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) egy héttel ezelőtti videokonferenciáján.

Március elején még csak 2500 új jelentkező regisztrált a kormányhivatalok foglalkoztatási részlegeinél, április 4-én pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter napi 4000 új álláskeresőről beszélt.

A dinamikus emelkedés azt jelzi, hogy áprilisban felgyorsultak az elbocsátások. A tervek szerint szerdán és mostantól minden héten tartanak egy rövid megbeszélést a piaci terület munkaadói és dolgozói érdekvédelmi szervezetei a kormány képviselőivel, hogy áttekintsék a koronavírus-járvány foglalkoztatásra gyakorolt hatását - írta a napilap.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László attól tart, hogy a válság miatt a legrosszabb helyzetbe került vállalatok tartalékai lassan elfogynak, tehát a most következő hetekben tovább erősödik az elbocsátási hullám, ám ha nagyon rosszak lesznek a munkanélküliségi adatok, a kormány megpróbálja majd elhallgatni a valós helyzetet.

Az innovációs tárca a Népszavának azt mondta, hogy a válság kezdete óta 30 ezer fővel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma. A munkáltatók "jelenleg is heti mintegy kétezer új álláshelyet jelentenek be", sok álláskeresőnek tehát sikerül elhelyezkednie.