Üzletnagyságtól is függ, milyen módszert választotanak a boltosok a vásárlók számlálgatására. Nem rossz módszer arra építeni, hogy pontosan annyi bevásárlókosarat, vagy bevásárlókocsit rak ki a boltos, ahányan bemehetnek. Ez azonban önmagában kevés, hiszen ennél a módszernél azt is kell figyelni, hogy mindenki vigyen is kosarat, toljon bevásárlókocsit, ha 14 évesnél idősebb, és akkor is, ha házastársak például - vagy borul a kosármatek.

Ha a számolgatósdit választja a boltos, akkor egyszerűbben megússza az, ahol ugyanazon az ajtón lépnek be és ki a vásárlók - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Több be- és kilépési lehetőség esetében ahány ajtó, annyi számolgató kell, de ez kevés, valakinek össze is kell adnia, vagy éppen kivonogatnia a be- és kilépő vásárlókat.

A sokpénztáros üzletben nem a pénztáraknál kell számolni, hanem az ajtóknál, bár a vásárlótér fogalma hagy némi szöszölni valót maga után (az a terület, ahova az üzlet vásárlói vásárlás céljából belépnek).

Az első benyomások szerint a lakóhely közeli kisboltoknál többször is kialakul sorállás. A járvány előtt kényelmes családi program is lehetett a vásárlás. Most ez - pusztán a négyzetméteres szabályt nézve - nem szerencsés, hiszen ha valóban egyszerre megy be a család, mondjuk két 14 évesnél idősebb kamaszgyerekkel, az már négy vásárlónak számít. És ennyit is kell beleszámolni a létszámba.

Igaz, ha a gyerekek 14 évesnél kisebbek, akkor nem számítanak a létszámba, de bizony helyet azért foglalnak, igaz nem mások elől - de a zsufi nagyobb. És amikor jönnek majd a 12-13 évesek, szülők nélkül üdítőért és rágógumiért, őket nem kell számolgatni, csak az életkorukat valahogyan megsaccolni a maszk takarásában. Ez az iskolanyitás után lesz érdekesebb, kicsengetés után az iskolaközeli boltokban. módon 6 éves kornál meghúzni a határt. Maszkban ráadásul nehéz megsaccolni.

Üzlet-e a fodrász, kozmetikus, trafik, lottózó?

Az üzlet fogalmát a kereskedelmi törvény meghatározza, a hatálya alá tartozó tevékenységre (kiskereskedelem, nagykereskedelem, vendéglátás). De van más üzlet is. A kiinduló pont az lehet, hogy a négyzetméteres szabályt tartalmazó kormányrendelet nem hivatkozik a kereskedelmi törvényre, hanem általában beszél az üzletről, mint vásárlók teréről. Így egy trafik nyilván beleesik a szórásba, hiszen egyértelműem üzletben folytatott tevékenység, bár nem a kereskedelmi törvény, hanem másik joganyag szabályozza. A lottózó sem nagyon más jellegű ebben a megközelítésben. A fodrász, kozmetikus, szépségápolás a hivatalos besorolás szerint szolgáltatás. Egyes fodrászatok, kozmetikák ugyanakkor be vannak jelentve a jegyzőnél a kereskedelmi nyilvántartásban, így az üzlet fogalma rájuk húzható. De igazából jogértelmezés kérdése (amiről első körben az ellenőrző hatóság alkot majd valamilyen véleményt), hogy az üzlet fogalmába az ő helyiségük, ami épület, épületrész, benne van-e.

A piac, vásár külön ugyan nincs benne a négyzetméteres szabályban, de beleeshetnek így is. És akkor mi van, ha a piac, vásár területén van olyan üzlet (épület, épületrész), ami ráadásul be is van jelentve a kereskedelmi hatóságnál üzletként (mint piacon tevékenykedő üzlet, de ez is üzlet)?

Piacos üzletből is kétféle lehet. Az egyik semmiben sem különbözik a hagyományos bolttól, mivel belépünk az ajtón az üzlethelyiségbe, igaz, egy piacon belül. De van másféle üzlet is, amilyet találunk szép számmal a piacok, vásárok területén is. Van olyan üzlet, ami üzlet, de nem rendelkezik vásárlótérrel, csak az árusításra szolgáló ablakszerű nyílással, ahol kiadják az árut, a vásárló pedig beadja a pénzt. Vagy csak három fal határolja az üzletet, de belépni nem lehet (például a piaci zöldésgárusoknál). Ha az ilyen helyiség üzletként be van jelentve a jegyzőnél, akkor erre is él szabály. Ez pedig a következő: az olyan üzlet, amely nem rendelkezik vásárlótérrel, abban az esetben tarthat nyitva, ha az üzlet üzemeltetője gondoskodik arról, hogy a sorban álló várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak.

Azt azért tudni lehet, hogy ez mit jelent és, hogy a picinyke piacos boltméretek miatt elég nehézkes a másfél méteres távolságot betartani, ja, és nem csak hosszában, hanem keresztben is.